Жителите на врачанско село се оплакаха от набези на невръстни крадци, които разбиват къщи и крадат, каквото им попадне. Последният напълно актуален случай е от края на миналата седмица.

Хората подготвят подписка, с която веднага искат да сезират всички възможни институции, които биха могли да помогнат и да потърсят помощ.

„Станахме поредни жертви на кражба. Оказва се, че извършителите са малолетни. Институциите твърдят, че не могат да направят нищо и са с вързани ръце.”, обясни Геновева Николаева.

Бандитите обрали и бившия кмет

„Бяхме принудени да подадем обща жалба до Районната прокуратура срещу „Закрила на детето”. Стигаме до извода, че те не си вършат работата. Когато се прави проверка в семейството, то се предупреждава.”, каза той.

От социалната институция контрираха и твърденията на бившия кмет.

„Отдел „Закрила на детето” работи със семейството от юли миналата година, когато имаме подаден сигнал от инспектор в детска педагогическа стая. Във връзка с проявите те бяха насочени към център за обществена подкрепа и работа със специалисти”, посочи директорът на Дирекция „Социално подпомагане”Нели Стоянова.

Кражби и в София – централен квартал

Жена отмъкна пари посред бял ден от салон за красота в столичния квартал „Лозенец”. За това сигнализира управителката на обекта.

Действията на въпросната жена са запечатани отлично от видеокамерите в обекта. Подадена е и жалба в 4-то районно управление на полицията. Кражбата е извършена преди дни. Открадната е сумата от около 80 лева.

„Клиентката дойде да си запише час. Въпросните пари ни бяха подарени от първи клиенти за късмет. Бяхме ги оставили на една щипка. Стояха там четири години. Разбрахме за кражбата, едва след като клиентката си тръгна.”, каза управителят на обекта Мануела Панайотова.

„Доколкото знам тя е идвала и друг път, ползвала е услугите ни и преди. Този път, обаче, ясно се вижда на камерите, че е влязла с намерението да открадне нещо.”, допълни Милен Панайотов, който е собственик на салона за красота.

Измамни бедстващи

Мъж и жена, представящи се за бедстващо семейство, мамят хора из цялата страна. Основният им номер е бил да се настанят в някой парк и да се правят на бездомници. Последните излъгани са от Нови хан.

За да им помогне на уж останалите без покрив, кметът Александър Стоичков им осигурил подслон, храна и дори работа, след което разбрал, че всичко е било просто театър.

„Двойката се настани при нас на 28 август. Дойдоха с няколко сака багаж.

Оставиха го на една от пейките. Наобиколиха ги деца. По-късно те пуснаха постове в социалните мрежи, че двойката търси подслон.”, каза той.

„Мъжът отскоро бил безработен, а жената е от някакво село. По стечение на обстоятелства са останали без дом и са се намерили като двойка. Ние решихме да им помогнем.”, разказва Стоичков.