„Идва зимата и ще се увеличат хората, които имат оплаквания. Ние обаче не можем да назначим на нито един от нашите пациенти изследване за коронавирус. На практика се случва това, че или той трябва да си го заплати сам, или следва дълга процедура, за да се намери някого, който да назначи теста”, обясни пред медиите общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС Гергана Николова.

Според д-р Николова, за да е сигурно, че държавата ще продължи да функционира, хората да ходят на работа и учениците да посещават училищата, трябва да се реши кой, как и при какви условия и какъв тест ще може да назначи. Така ще се изясни какво се случва с определен пациент.

„Това трябва да се случи, за да можем да лекуваме и карантинираме пациента, ако се наложи. Това е много важно условие, за да спрем развитието на заболяването”, посочи още медикът.

Николова е на мнение, че трябва да има работещ алгоритъм. „В София откриха център към Инфекциозна болница. Това е чудесно, колко обаче ще бъде капацитетът му и какво ще правят колегите там, ако бъдат залети с пациенти”, запита лекарят.

Според нея здравното министерство трябва да осигури средства, за да могат да се заплащат тестовете на пациентите. „Може да не е PCR, възможно е да се измисли друг вариант. В момента има по-нови тестове – аналогични и по-евтини, за да може да се работи с тях”, каза още тя.

Коронавирусът по страната

670 служители в предприятие за производство и багрене на прежди в Ямбол ще бъдат изследвани за коронавирус. Доказано заразените там вече са 10 души.

Далите положителни резултати са от една смяна и са работили в един цех. Заразените нямат сериозни симптоми и са на домашно лечение, съобщиха от РЗИ, цитирани от БНР. Тестването на персонала ще се извършва с пулове и ще продължи до края на седмицата.

Общо 366 са регистрираните случаи на коронавирус в региона. От тях 8 са хоспитализирани, 34 са на домашно лечение, починалите са 27, а излекуваните - 297.

Други огнища горят в страната освен коронавирусът

Спокойна е ситуацията след като пожар горя в Хасковска и Старозагорска област тази сутрин. Късно снощи огнеборците са успели да овладеят всички огнища.

Стихията, обаче, се разпространи на територия от 20,000 декара. 15,000 от тях са в областта на Стара Загора, а около 5,000 в Хасковско.

Представители на институциите на място са обнадеждени, че днес ще е последният ден от борбата с пожарите.

„Тази сутрин ситуацията е доста спокойна, вятърът е утихнал, а времето е хладно, което е добре. По целия периметър на пожара се осъществява контрол. Площта вероятно ще се окаже между 15,000 и 20,000 декара, но ще се уточни допълнително. Екипите продължават да са на място”, посочи директорът на пожарната в Стара Загора Стоян Колев.