Без подоходен критерий и за помощта за 1 и 8 клас. Това е последното решение на социалното министерство.

От там предлагат още помощта да стане 300 лева, а не колкото е в момента - 250 лева. Това обяви пред медиите социалният министър Деница Сачева.

Вчера правителството ни одобри предложението на социалното министерство всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават детски надбавки. Това ще бъде заложено в бюджета за следващата година.

Така семействата с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца – 90 лв., а семейства с три деца – 135 лв. Към момента всички семейни помощи за деца са около 572 милиона лева.

Отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 милиона на държавата ни. Предложенията са били направени още преди избухването на кризата с коронавируса.

Това обясни социалният министър и отхвърли всякакви съмнения, че това е някакъв предизборен ход от страна на кабинета.

„Помощта за 1 клас се получава от около 44,000 деца, а общо едно поколение деца е средно около 60,000. От социалните служби ми обясниха, че много родители се осигуряват на минимума, за да попаднат в тази помощ.”, каза по темата още социалният ни министър.

„80 са вече одобрените родители, които да получат помощ от 600 лева. Парите се отпускат от държавата за родители, които не могат да ходят на работа, а трябва да гледат децата си под карантина.“ – обяви Сачева.

Какво ще се случва с пенсиите

Относно пенсиите, Сачева каза, че таванът в момента е 1200 лева, а догодина най-вероятно ще прехвърли 1400 лева.

„Предложението е от 1 януари минималната пенсия да стане 300 лева. А от 1 юли да има индексация на пенсиите. Между 300 и 369 лева индексацията ще е с 10%, за пенсиите от 369 до тавана – 5%”, обясни Сачева.

Проектозаконът и развитието при него

Резолюцията за върховенството на закона у нас, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент, Сачева коментира така:

„Аз гледам на проекторезолюцията не като на звучен шамар, а като на опит за свободно движение на проблеми от страна на нашите политически опоненти”.

Сачева е убедена, че проблемите в България трябва да бъдат решени от България. Тя добави още, че корупция у нас със сигурност има, но трябва да се гледа обективно.

„Борбата с корупцията е изключително трудно занимание и не минава през Facebook и подобен тип механизми”, добави тя.