Пореден отвратителен сигнал за малтретирано дете в българска детска градина. Случаят този път е от Русе.

Бабата на 3-годишно момче твърди разтревожена, че в понеделник е взела внука си със синини по врата, целият мокър и с чужда блузка, по която дори имало кръв.

3-годишното момче е записано в първа група на детска градина „Радост” на 1 октомври. На петия ден, откакто посещава детското заведение, медицинската сестра позвънила на баба му да го прибере по-рано, защото имал температура.

Жената намира внука си плачещ в коридора на детската градина

„Заварих го да стои самичък на пейката, главата му беше мокра. Забелязах червени петна от одраскване по врата му.

Той трепереше и хлипаше. Докато се приберем до вкъщи, той ревеше все едно го колиш.

На въпрос какво се е случило, каза „бум,бум”. Питах кой ти прави бум-бум и той каза – госпожата.”, разказа бабата на момчето Марина Милкова.

Тя веднага завела внука си на лекар. Според докторката детето било здраво, но не можела да бъде категорична от какво са сините по врата му.

Вчера с бележката от личния лекар, че Никлаус е здрав, отново го завела в детската градина. Попитала откъде са белезите по детето.

Бабата разказва, че медицинската сестра отговорила:

„Като не ни вярвате, не го носете”.

Подобен случай и от началото на месеца

Родители твърдят, че 2-годишното им дете е било малтретирано от възпитателите и помощния персонал на детска ясла в град Септември. От полицията и Агенцията на закрилата на детето започнаха проверка по случая.

„В сряда детето имаше леки синини. В четвъртък те бяха по цялото тяло.

Обадих се на директорката и на медицинската сестра. Исках да се видя с тях, но те отказаха.

С мъжа ми решихме да заведем дъщеричката си на лекар. Тя потвърди, че детето е бито.

При смяна на памперс дъщеря ми буйства и може би ги е ядосала.”, разказа майката Моника Зашева.

Директорът на ДГ "Приказно вълшебство" Йорданка Лютакова, категорично отрече детето да е бито. Момиченцето посещава детската ясла от две седмици.

Медицинската сестра твърди, че проблемите с родителите му започнали още от самото начало, тъй като го водили болно в яслата.

Ето какво споделят от ръководството

„Семейството не е от нашата община. Не е честа практика да взимаме такива деца.

Уважихме желанието им и го приехме. Проблемите започнаха още на втория ден.

Тогава момиченцето вдигна температура и започна да повръща. Медицинските сестри помолиха родителите да вземат детето на обед.

Майката ми се обади и ми вдигна скандал защо сме го върнали, след като било в добро здравословно състояние. На другия ден детето беше добре и отново го приехме.

То отново вдигна температура и пак поискахме да го върнем. Майката отново звънна и вдигна скандал.

Твърдеше, че сутрин го „дрогира” с медикамент против температура. Явно затова момиченцето беше добре няколко часа.”, разказа Лютакова.

Яслата се посещава от 15 деца, а персоналът, който се грижи за тях, се състои от 4 души. Родителите на останалите деца са категорични, че досега случай на насилие не е имало.