Коронавирусът у нас

„Един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата и срещаме 100 човека – един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е – внимавайте!". Това заяви съвсем официално математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред медиите.

Той обясни, че когато 100 човека влязат в пандемията, преболедуват я и излязат, те заразяват други 124.

„Това означава, че пандемията в момента се разраства. Можем да очакваме, че това ще продължава в есенно-зимния сезон.”, смята Витанов.

„От много време говоря, че октомври ще бъде преходен месец. Вече започнахме да виждаме, че той наистина е такъв – между това, което беше август – ниски нива на заболели и това, което ни очаква през ноември.”, посочи още той.

„Здравната система трябва да е подготвена за 30,000 заразени в края на октомври. Както виждате обаче, това е малко висока цифра и според мен няма да стигнем чак дотам. Здравната система ще се справи.”, допълни проф. Витанов.

„Ноември ще бъде критичен, защото ще се наложи да издържим, за да изкараме зимата относително добре. Ако там изтървем положението, идват декември, януари и ще бъде неприятно. Ако успеем да издържим обяче – има надежда да минем през зимата с не чак толкова голям брой случаи.", коментира математикът.

Според него здравната система у нас може да издържи да по 500 заразени на ден в рамките на 2-3 седмици.

Коронавирусът по света

По целия свят се регистрира постоянно увеличение на новозаразените с коронавирус. Скоростта на разпространение на заразата продължава да расте и все повече страни регистрират рекорден брой нови случаи.

Междувременно, Световната здравна организация заговори за нов вид последица от коронавируса.

Нивата на апатия сред европейците се увеличават, показва проучване, което разкрива неочаквани мащаби на пандемична умора. Много хора се чувстват по-малко мотивирани да спазват предпазните мерки, след като в продължение на месеци вече живеят с нарушено ежедневие и в несигурност, казват от СЗО.

Оттам предупреждават, че докато не бъде гарантирана ваксина или ефективно лечение, единственият начин за ограничаване на коронавируса остават отговорното поведение и спазването на санитарните ограничения.

Къде са рекордите

Испания стана първата страна в Европа, в която заразените надхвърлиха 800,000 от началото на пандемията. Мадрид пък стана първата европейска столица, която за втори път беше затворена заради растящия брой на новите случаи.

Въпреки че полицията е разположила 300 служители на 60 контролно-пропускателни пункта, обичайният поток от хора, пътуващи всяка сутрин до испанската столица, не се е променил особено. Сред най-пострадалите от пандемията се оказват барове и ресторанти.