„Благодаря за доверието! Да бъда министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност.

Аз съм човек, който не дава празни обещания. Но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, граден с години, за това, че ще работя почтено, при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото.

Това ще очаквам и от служебните министри.”

Това каза служебният премиер Стефан Янев при встъпването в длъжност на кабинета, назначен от президента.

Какво сподели новият премиер

Той добави, че основен приоритет е организирането и провеждането на честни избори, при стриктно спазване на законовите разпоредби.

„В тази връзка очаквам всички институции да работят синхронизирано и да бъдем абсолютно безкомпромисни при всякакви опити за изборни нарушения”, заяви Янев.

Той допълни, че не може да се ангажира, че за периода, в който действа служебното правителство, то ще реши проблемите, натрупани през годините.

„Ще дам всичко от себе си, както и моите колеги, за да може този процес поне да започне. Честно и отговорно управление на служебния кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите”, категоричен беше Янев.

Той обяви, че ще настоява всичките му колеги и институции да работят при пълна прозрачност и отчетност пред гражданите. Ще се положат усилия за активна политическа комуникация, защото това очаквало обществото.

Служебният премиер засегна и темата за пандемията от COVID-19. По думите му единственият начин за справяне с подобни кризи е обединението на нацията.

„В тази връзка, ще работя за това да възстановим диалога с българския бизнес, включително и по отношение на малкия и средния, който е особено засегнат от пандемията”, добави той.

Янев заяви, че отдава заслужена благодарност към всички работещи в здравния сектор и към учителите.

Като най-важен акцент на предстоящото управление служебният премиер открои отстояването на върховенството на закона.

„С моите колеги се обединихме около мотото, което ще предложим за нашия кабинет - „Почтеност, прозрачност и професионализъм”. Ще работим почтено, при спазване на законите, в интерес на българските граждани, за нашата България”, завърши речта си Стефан Янев.

Какво стои зад името на Янев

Завършва Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ (2004 – 2005). В периода 2005 – 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара.

От 2007 и 2010 г. е директор на дирекция „Отбранителна политика“ към Министерството на отбраната. На 1 юли 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал.

На 3 май 2010 г. е назначен за директор на дирекция „Отбранителна политика“, считано от 25 май 2010 г. На 24 февруари 2011 г. е освободен от длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика“. От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ.