Седемдневната средна заболеваемост от коронавирус в Индия постави нов рекорд, а международни здравни организации предупреждават, че местният вариант на вируса създава проблем за целия свят.

За последното денонощие са регистрирани 329,942 новозаразени и 3876 нови смъртни случаи. Заразените в Индия са 22,99 милиона, а починалите – 249,992.

Страната официално е оглавила световната класация по нови смъртни случаи, като на нея се пада всеки трети. Средният брой на новозаразени за 7-дневен период е достигнал рекордните 390,995.

Световната здравна организация заяви, че вариантът на новия коронавирус, който за пръв път беше идентифициран в Индия миналата година, е категоризиран като вариант със световно ниво на заплаха, като някои предварителни изследвания показват, че той се разпространява по-лесно.

Потресаваща гледка

Десетки тела на хора, които са починали, вероятно от коронавирусна инфекция, са открити в свещената от индусите река Ганг в източната част на щата Бихар. Телата вероятно са били изхвърлени във водата от роднините им, тъй като кремацията в съответствие с традиционните индуски обреди е скъпа за бедните.

Местните жители казаха на вестника, че в завоя на Ганг в окръг Буксар вече са намерени 100-150 тела. Местните жители са уплашени и настояват властите да предприемат незабавни действия.

Местната администрация твърди, че повечето от телата са били изхвърлени в реката преди няколко дни в съседния щат Утар Прадеш. Окръжният съдия от Буксар Аман Самир заяви в изявление в пресата, че ще бъдат взети строги мерки срещу отговорните за изхвърлянето на телата на починалите от COVID-19, без традиционното хиндуистко изгаряне на клада.

„Издадени са указания за предприемане на наказателни мерки срещу всеки, който бъде хванат да хвърля мъртвите в реката.“, каза Самир.

Кремацията на неидентифицирани тела ще се извършва в съответствие с погребалните ритуали за сметка на щатското правителство.

Обратно в страната ни

Страната ни е готова да стартира 5 фаза от ваксинирането. Това обясни на брифинг на главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Експертите от ваксинационния щаб решиха още зелените коридори за имунизация да продължат да работят още от утре. В страната има достатъчно количество ваксини, за да продължи свободната имунизация, но болничните заведения ще решават, дали да отворят коридорите в зависимост от това, дали разполагат с медицински екипи.

Забавя се обаче функционирането на електронната система за личните лекари, с която те можеха да заявяват необходимите им дози за ваксинация. 50 на сто от ваксините ще бъдат давани на джипитата.

„Ще правим ваксиниране в затвори, в бежански центрове, на по-трудно достъпни групи”, обясни доц. Ангел Кунчев.