„Вероятно ще има нови и нови щамове на коронавируса. Причината е, че той протича паралелно във всички държави при различни климатични условия.” Това заяви пред медиите доц. Велизар Шиваров, имунолог и хематолог.

По думите му новият щам от Южна Африка има три мутации, които го различават от оригиналния. „Има известна вероятност той да бъде по-малко чувствителен към съществуващите ваксини.”, каза още доц. Шиваров.

Според него много от по-развитите държави в света са на същото ниво на ваксиниране като нас.

Той обясни и защо са нужни не една, а две дози от ваксината.

„Първата доза казва на имунната система: "Образувай клетки, които да образуват антитела". Втората доза им казва: „Нека част от тези клетки да останат живи и да работят по-дълго".

Според специалиста имунната система не може постоянно да образува клетки. Това е икономически неизгодно за организма ни.", поясни имунологът.

„Доказано е, че на 120-ия ден от поставянето на ваксината на Moderma хората има добър имунитет", заключи той.

Великобритания ще влезе във февруари с карантина

Борис Джонсън обяви нов национален локдаун, като гражданите са инструктирани да "останат у дома", както направиха по време на първото заключване през март.

Джонсън започна обръщението си към нацията с тревожната статистика със заразяванията и смъртните случаи, както и новия щам на вируса, който се разпространява 70% по-бързо от класическия. Това налага незабавни действия от властта, ето защо премиерът обяви новите ограничения за Англия.

Най-голямата новина е затварянето на всички учебни заведения. Това ще остане в сила до средата на февруари, когато е кратката зимна ваканция.

Друга част от мерките

По всяка вероятност матурите тази година няма да се проведат по класическия начин, възможно е дори те да бъдат отложени с известен брой месеци. Борис Джонсън се извини на родителите за трудностите, които ще им бъдат причинени от затварянето на училищата.

Голямата разлика от първия локдаун, обаче по думите на премиера е, че е в ход масовото ваксиниране. Гражданите бяха помолени да следват новите правила, които заместват предходните, от тази вечер.

Новите мерки означават затваряне на училищата, а на хората ще се разрешава да излизат само при изключителни обстоятелства. Хората могат да излизат заради работа, ако хората не могат да работят от вкъщи, като тези в строителния сектор или ключови работници. Да пазаруват храна или лекарства или да тренират веднъж дневно.

За осигуряване на грижи или помощ на уязвими хора. По медицински причини.

"Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже пренатоварена след 21 дни", заяви Джонсън и подчерта, че карантината ще продължи поне до средата на февруари.