Нов пик на заболели от COVID-19 ще има към средата на януари. Това прогнозира днес сутринта пред медиите доц. Светлана Велизарова.

„Вирусът има инкубационен период между 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате реалната картина кога ще има нов пик.

Това ще е между 10 и 14 януари.”, заяви доц. Велизарова.

Какво ще стане в училищата и детските градини

По думите ѝ не е грешка, че децата се връщат на училище и в детските градини.

„Опитът показва, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават заради болен възрастен.”, коментира доц. Велизарова.

Затова и тя смята, че е важно учителите над 50 години да бъдат сред първите имунизирани.

„Те трябва да бъдат ваксинирани максимално бързо, а и в началните класове, и в градините едва ли са толкова много тези, които са над 50 години", каза доц. Велизарова.

„Българският народ е много болен. Не се профилактира.

На едно от първите места по смъртност сме.”, коментира още доц. Велизарова.

Самата тя споделя, че все още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия.

„Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита. И другите ваксини ще са добри.

Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя информиран избор.”, заяви доц. Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи доста дълго време.

„При 20,000 имунизирани на ден, направете сметка за колко време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност”, обясни доц. Светлана Велизарова.

Какво е да претърпиш икономическа рецесия

Сингапур е претърпял през 2020 г. най-тежката си икономическа рецесия в историята заради пандемията от коронавирус. Това показват публикувани днес официални данни, за които предаде информационната агенция Франс прес.

Рецесията се равнява на 5,8 процента от БВП на този град-държава, където жизненоважните сектори - търговията и туризма - бяха тежко засегнати.

Сингапур изпадна в първата си рецесия след световната финансова криза през 2008 г. през второто тримесечие на 2020 г., когато правителството затвори повечето работни места в рамките на драстичните мерки за сдържане на инфекциите.

Азиатският остров, който има и една от най-отворените икономики в света, е смятан за индикатор за здравето на световната търговия и драматичното влошаване на неговата икономика е тревожен признак.