Липса на каквато и да е лекарска грешка показа медицинският доклад, направен по случая със смъртта на абитуриент с COVID-19 в болница във Велико Търново. Преди около 3 месеца 19-годишният Христо Денев стана най-младата жертва на коронавируса в България, а неговият баща обвини лекарите, че са му приложили експериментално лечение, което е довело до смъртта му.

Какво точно показва експертизата

Според проверката в болницата, обаче грешки в лечението на младото момче няма. В документа са посочени само административни нарушения.

Бащата на Христо разказва, че е имал възможност да се запознае с медицинската документация по случая. Той твърди, че никой не е давал разрешение за експериментално лечение. Добавя, че според документацията синът му е бил лекуван с 30-40 медикамента.

„Когато истината се изяснява, винаги има поне две страни. Когато фактите и истината се появят наяве, е нормално да има някакво несъгласие. В случая, обаче границата на нормалното е премината.”, казва директорът на МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Стефан Филев.

Той добавя, че още преди разследването да започне е започнала бурна медийна атака и са отправяни манипулативни твърдения спрямо болницата и професионалистите, които работят там.

Коронавирусът напада България за втори път

Медицинският университет в град Плевен от днес преминава към обучение в напълно електронна среда за срок от две седмици. До момента цели 17 студенти са с положителни PCR тестове, а към този момент продължават изследванията на контактните лица.

Във връзка с усложняващата се и динамична епидемична обстановка в здравните заведения в региона и цялата страна и с цел опазване здравето на студентите и преподавателите на висшето училище, академичното ръководство взе решение за преминаване изцяло към обучение в електронна среда за срок от две седмици, считано от 19 октомври.

Единствено обучението на стажант-лекари шести курс "Медицина" ще се провежда присъствено и по график. За преподаватели и служители работният процес също ще продължи присъствено. Достъпът на студенти до сградите на университета се ограничава в срока на дистанционното обучение.

Преустановява се ползването на медицинската библиотека и спортната зала. Мярката е превантивна.

"В момента в Медицинския университет се обучават близо 1400 български и чуждестранни студенти. До вчерашния ден общо 17 студенти са дали положителни проби." уточни Велина Дукова - експерт "Връзки с обществеността". Продължават да се изследват всички контактни лица.

Актуалните цифри сочат втора вълна

През последното денонощие у нас са регистрирани нови 395 случая на коронавирус, 31 са се излекували, а 18 болни са починали, съобщава Единният информационен портал. За последните 24 часа са направени 1581 PCR теста. Това означава, че всеки четвърти проверен е бил положителен.

В болници в момента се лекуват 1,500 души, като продължава да расте броят на нуждаещите се от интензивно лечение - 74 души са настанени в такива отделения. Активните случаи на заразените с коронавируса у нас към днешна дата е 11,574.

Най-много нови заразени са регистрирани в столицата – 145. На второ място е град Сливен с 84 нови случая на коронавирус.

От началото на пандемията у нас са се заразили 1551 медицински служители, от които 565 лекари и 513 медицински сестри.