На извънреден брифинг, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че д-р Хасан Адемов, народен представител от партия ДПС, е носител на коронавирус.

„От Щаба препоръчват да се направи тест на всички депутати преди извънредното пленарно заседание, което трябва да се проведе на 2 април“, добави още Караянчева.

„Има направена организация, информирала съм председателите на парламентарните групи. Утре в две болнични заведения ще се правят тестове на другите народни представители и всички служители на НС“, поясни тя.

В четвъртък ще бъдат тествани всички, контактни с Адемов и всички работещи изобщо в парламента. В това число влизат всички служители, шофьори, стенографи и т.н.

След като излязат пробите, ще се вземе решение за това дали парламентът да продължи работа както досега.

Състоянието на депутата

Караянчева отказа да коментира как е депутатът на ДПС. Единственото, което беше коментирано по темата за здравословното му състояние е председателят на Народното събрание да изрази съпричастност. Тя пожела бързо оздравяване на парламентарната жертва на COVID-19.

"Когато предложих НС да не работи – имах точно това предвид. Вирусът не подбира по никаква принадлежност. Някои ме обвиниха, че потъпквам парламентаризма.

Когато ви отделих журналистите, вие ми се разсърдихте, но аз предпочетох да ми се сърдите, но все пак да запазим здравето ви.

Народните представители се тестват не защото са специални или богопомазани, а защото имат контакти в избирателните си райони и имат още много контакти.", заяви Караянчева.

Насроченото за утре заседание на комисията по бюджет и финанси, на което трябваше да се обсъждат подробности около актуализацията на бюджета, е отменено.

Само председателите на политическите сили ще присъстват на извънреден председателски съвет.

Кризисният щаб ще помогне за решаването на проблема с това дали работата на парламента да се възобнови в близкото бъдеще или не.

Ако се окаже, че нещо възпрепятства нещата да протичат нормално, ще се взимат съответните кризисни мерки.

За утре

Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента утре, на 2 април 2020 г. от 13.00 часа. Това съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

В дневния ред са първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет.

Ще се разглеждат и промените в Закона за енергетиката, внесен от народен представител Валентин Николов.