Нов Южен Уелс налага сурови присъди при неспазване на изискванията за самоизолация.

Премиерът на региона съобщава, че нарушителите ще бъдат глобявани с глоба в огромни размери, както и ще бъдат лишавани от свобода.

Конкретните наказания

11 хил. австралийски долара, както и до шест месеца на топло чакат онези от жителите на Нов Южен Уелс, които не се подчиняват на забраните.

"Искам да ви напомня, че не трябва да напускате дома си, ако това не се отнася до работа, учене, закупуване на необходими вещи или търсене на медицинска помощ. Само тези причини ви позволяват да напуснете домовете си ", заяви премиерът на щата.

От днес в региона са в сила новите правила, които забраняват на жителите напускането на дома.

Пълният списък на т.нар. „разумни основания“ е включен в заповедта, спусната от министъра на здравеопазването.

Според подписания снощи документ, за неотложно се смята това излизане навън, което е за отиване до магазина, пътуване до работно място или учене, както и посещение при лекар или социални служби.

Заболеваемостта в Австралия

Потвърдените случаи в Нов Южен Уелс са 2032. Вчера диагностицираните се увеличиха със 114. 35 човека са подложени на интензивно лечение.

Погледнато глобално, в Австралия общите случаи са 4 514, като 19 от тези пациенти са починали от усложнения заради инфекцията.

Първите открити случаи на континента датират от 25 януари, когато Мелбърн и Сидни бяха посочени като първите градове, от които се разпростира заразата.

Икономиката на континента

Австралийските власти отпускат около 130 млрд. австралийски долара за заплати на онези хора, които работят в компании или фирми в силно уязвимо положение.

Според премиера на страната Скот Морисън положението ще се влоши в близкото бъдеще.

В продължителност от половин година, онези работници, чиито работодатели нямат възможност да плащат адекватни заплати, ще получават месечно възнаграждение от държавата в размер от около 1500 австралийски долара. Сумата възлиза около 920 американски долара.