Висшият католически духовник Анджело де Донатис е хоспитализиран в Италия, където ще бъде лекуван от коронавирус.

Това се случи след като той даде положителна проба за наличие на COVID-19 в тялото му.

Кардиналът обяви в изявление, че има треска, но въпреки това е в добро общо здраве и се подлага на препоръчаната антивирусна терапия в болница, намираща се в Рим.

"Аз също преживявам това изпитание. Спокоен и уверен съм", казва Де Донатис в своето изявление.

Положението във Ватикана

Папа Франциск също се е подложил на тест за COVID-19, който е показал отрицателен резултат.

Официалната позиция на Де Донатис е викарий на Римската епархия от името на папа Франциск. Това е и първият служител във Ватикана, който е повален от коварния вирус.

В това време

След като по последни данни, коронавирусът е причинил смъртта на 11 500 души в Италия, държавата наложи блокадата най-рано до 12 април. Това се прави с цел ограничаване на заразата с вируса.

Нова мода

Ръст на битовите кражби в другата сериозно засегната от болестта държава – Испания. През периода на карантина и блокада, случаите на незаконно влизане в испанските домове е зачестило.

„Медицинските работници“ настояват гражданите да им отварят и да ги пускат в домовете си.

Най-честият сценарий е санитар, който държи да посети жертвата си, уж за да осъществи тестване срещу коронавирус.

В други ситуации, злосторниците са „раздавали“ маски и ръкавици. От службите за сигурност призовават хората да не отварят вратите на непознати.

Испанската борба

Ограничителните мерки в Испания са удължени включително до 11 април. Жителите имат право да излизат единствено, за да отидат за храна, лекарства, да помагат на хора в трудност или да отидат на работа.

Всякакви дейности, които не са жизнено необходими бяха спрени по желание на правителството.

През изминалия ден коронавирусът взе своите нови 812 жертви в Испания. По този начин, хората без успех в болестта се увеличиха до 7340. Броят на заразените е 85 195 и по този начин задминава Китай.