Седем президентски заплати, с размер от 49 400 турски лири всяка, ще бъдат дарени лично от държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Щедрото дарение ще бъде вложено в борбата срещу COVID-19. С тази човешка постъпка, президентът слага началото на цяла национална кампания за солидарност.

В свое обръщение във видеоконферентна връзка, турският глава призова всяка институция, гражданска организация и отделна личност да вземат участие в кампанията.

Условието е всеки според своите индивидуални възможности да се включи с каквото може.

Целта е да бъдат подпомогнати бедните слоеве от турското население, които по някакъв начин са засегнати от коронавирус или от икономическите последствия.

Набраните средства ще бъдат разпределяни чрез Фондации за социално подпомагане и солидарност, каквито има разположени във всяка турска провинция.

Вече са открити банкови сметки, на които всеки ще може да изпраща своето дарение. Включена е възможността да се изпращат суми чрез СМС.

По света

Редица държави по кълбото с нови мерки в битка са коварния Невидим. Очакванията са за това, че съвсем скоро светът ще премине чисто психологическата граница от 1 милион заразени.

Москва остана необичайно тиха през вчерашния ден. Там влезе в сила строга карантина. На жителите на 12-милионния град са наложени строги ограничения заради COVID-19.

Московчани изобщо нямат право да излизат от домовете си. Това може да се случи освен в случай на нужда от медицинска помощ.

Възможно е купуването на храна, но при условие да е от най-близкия до дома магазин.

Много региони в Руската федерация обещаха, че подобни мерки ще бъдат взети и при тях. Владимир Путин се въздържа засега да наложи такъв режим.

Той обаче обяви за неработни дните от 28 март до 5 април и призова хората в Русия да си останат по домовете.

В испанската столица Мадрид минута мълчание бе посветена на паметта на онези, починали от коронавируса. Властите в Испания виждат нотка на оптимизъм в последните данни за епидемията.

„От 25-ти март наблюдаваме промяна в тенденцията на средния ръст при новите дневни случаи. От влизането в сила на мерките за социална изолация ръстът е намалял от 20% на 12 %”, съобщи пред медии зам.-шефът на Спешната помощ Мария Хосе Сиера.