Излезе документ от Белия дом, в който се позовават точките, които са се обсъждали по нежива връзка между световните лидери.

В телефонен разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин, двамата са се споразумели за значението на гаранциите за стабилността на енергийните пазари.

Белият дом съобщава още, че двамата лидери са обсъждали и най-критичните международни въпроси.

Те са се разбрали за това, че ще се работи в тясно сътрудничество, за да се противопоставят двете държави на коронавируса и неговото разпространение, както и да се съживи световната икономика.

Доналд Тръмп е изразил интереса си към демократичния преход във Венецуела. Там се очаква да дойде краят на кризата, която мъчи население и управници.

Пресслужбата на Кремъл съобщи снощи, че Путин и Тръмп са обсъдили възможността за по-тясно сътрудничество между двете страни за противодействие на разпространението на коронавируса в световен мащаб. Ситуацията в Италия не е била пропусната.

Състоянието на глобалния петролен пазар също е било засегнато. Отворени са били и въпроси за двустранните отношения, отбеляза пресслужбата на Кремъл.

Междувременно

Доналд Тръмп заяви пред медиите, че след две седмици ще настъпи пикът в смъртността от коронавирус на територията на Щатите.

Това е един от редките случаи, в които Тръмп изглежда притеснен. Той обяви, че социалното дистанциране продължава до 30 април.

По този начин президентът не успява да спази обещанието си за един весел Великден. "Нищо не би било по-лошо от обявяването на победа, преди победата да бъде спечелена. Това би била най-голямата загуба от всички!"

Мерките в САЩ

Президентът Тръмп е говорил и за мерките, предприети от медиците. Бързите тестове са били одобрени за използване върху лекари, медицински сестри, здравни работници и органи на реда.

Тръмп бе и критикуван от опозицията за своите не дотам планирани действия. Джо Байдън, кандидат-президент от Демократическата партия, заяви:

"Първото нещо, което трябва да направим, е да се вслушаме в учените. Второто - да обясним на гражданите реалната ситуация. Да им кажем неподправената истина.

Американският народ никога не се е страхувал от истината. Най-лошото, което може да се направи е, да дадеш на хората фалшиви надежди, които след това да бъдат смачкани".