Това е решението на сегашната ситуация според лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че неразумните предложения за справяне с някои от ограниченията трябва да се критикуват сурово.

"Ние предлагахме положението за българските стоки да бъде въведено със закон и конкретни мерки. Съмнявам се това постановление да сработи, то няма да даде резултат.

В него пише, че търговските вериги трябва да предлагат регионална българска стока. Те го правят и сега. Няма какъв процент да бъдат стоките, колко да е площта, на която се предлагат.

Просто се заковава сегашното положение", разясни Корнелия Нинова по отношението на постановлението на Министерството на земеделието за предлагане на българско производство в големите вериги магазини у нас.

Конкретни решения от опозицията

"Смятам, че този въпрос трябва да бъде трайно уреден, а не само в рамките на кризата. Българските земеделци получават по-малко финансиране от европейските. Това трябва да се предоговори.

Българското земеделие има диспропорция – много голяма част зърнени култури се финансират за износ, а много малка част от финансирането отива за плодове, зеленчуци и месо. Държавната политика трябва да се насочи към тяхното финансиране", предложи Нинова.

Относно взиманите мерки в България

Трябва да се види как в европейските държави намаляват мерките. Имаме критики към това, че се създаде един административен хаос.

Едно непостоянство, което създава напрежение в хората. Допълнително се създава напрежение поради административен хаос и напрежение“, посочи Нинова.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия заяви, че има двоен стандарт между предложенията на ГЕРБ и на останалите партии.

Според Нинова, това си е чисто пренебрегване на работата на останалите хора в Парламента, а дори и опит за насаждане на еднолична власт.

"Ние предложихме за семействата, останали без работа, минимална заплата. Отхвърлиха го с много груб спор.

Сега се приеха 375 лв. за тези семейства, което е твърде недостатъчно. Но щом е предложено от ГЕРБ, то задължително се приема", заяви лидерът на БСП.

За да не останат обърквания по въпроса с това каква роля „играе“ БСП, Нинова обясни, че втората партия в България не заема позицията на обидени хора, а на такива, които се борят за правата на институциите. Според нея извънредното положение не може да бъде безконтролно упражняване на власт.