Цената на газа не може да падне толкова, колкото трябва, защото сме напълнили газохранилището с най-скъпия газ. Плащаме 15 пъти по-скъп газ. Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

“Купиха газ за 2,5 млрд. лв. без търг и без конкурс.”, заяви Добрев.

По думите му не форсмажорни обстоятелства и натиск да бъде запълнено газохранилището са били причината за по-скъпия газ.

“Използвани са приятелски фирми, които са руски.”, твърди депутатът, според когото България е ощетена със 750 млн. лв.

“От тях колко са взели Путин и неговите олигарси и колко е взел Асен Василев?”, попита той.

Ше има ли общ кабинет с ГЕРБ

Няма как да подкрепим общ кабинет с ГЕРБ, но сме готови да говорим за големите политики

От 25 февруари до края на година българският потребител е ощетяван с 3 млрд. лв. на ден, или по 1000 лева от всеки български шофьор, твърди още Добрев.

Извършени ли са проверки по темата

“Проверих цената на оралския нефт към вчерашния ден. Той е 50,73 долара.

Върнах назад графиката, за да намеря същата цена на орлаския нефт. Намерих три. 28 август 2017 г. тогава цената на орлаския нефт е 50.78долара – бензинът е струвал 2 долара, а дизелът 1,98 долара – при същата цена на орлаския нефт.”, изчислява Добрев и посочи същите числа за 2018 г. и 2020 г.

“Причината в другите държави да има скок е това, че след началото на войната, цената на Брента – суровият петрол,  тръгна нагоре заради войната и санкциите. А руският суров петрол тръгна надолу.

Т.е руският петрол върви надолу, а нашите цени - нагоре, все едно ползваме Брент”, обясни той.

“От тези разлики се формираха тези 3 млрд. лв”, посочи той.

Още откази за общ кабинет с ГЕРБ

Няма как да влезем в съвместно правителство с ГЕРБ. Това няма как да се получи. Но сме готови да говорим за големите теми в политиката.

Това заяви депутатът от ПГ на "Продължаваме Промяната" Венко Сабрутев, коментирайки дали е възможно ПП да подкрепи трети мандат на ДБ, ако той е подкрепен и от ГЕРБ.

„Вие мислите ли, че с ГЕРБ може да се реализират големите теми? Дали може да се осъществи съдебна реформа?

Няма как да подкрепим правителство с ГЕРБ. Няма как да влезем в правителство с крадци. Точка. Ако говорим за гаранции – какви гаранции може да даде г-н Борисов?

ГЕРБ менят мнението си на всеки час. Как може да очаквате от човек, който не държи на думата си, да дава гаранции и ние да разчитаме на тях? Смятате ли, че такъв кабинет може да направи нещо за обществото?“, попита Сабрутев.