„Децата с хронични заболявания като астма, наднормено тегло, диабет или със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, а не точно те да не бъдат ваксинирани".

Това заяви д-р Гергана Николова от БЛС.

„Това не са малко деца. Много често страхът сред родителите им е водещ. При заразяване с коронавирус обаче тези заболявания биха се влошили.", каза тя.

„За да защитим децата, първо ние трябва да сме ваксинирани. Трябва да започнем с бабата и дядото, с бащата и с майката.", коментира Николова.

„Срещу тетанус и дифтерия правим реваксинация на определени години. COVID-19 не е първото нещо, за което периодично ще правим такава. Ваксината срещу грип всяка годна е различна спрямо щама, който очакваме. Реваксинацията не е нещо ново в медицината”, каза още тя.

Според нея съществува нужда още повече да се информират хората за ползата от ваксините „Трябва да се обърнем към 40-45-те процента от колебаещите се. Трябва ни широка, но базирана на научна основа кампания”, посочи Николова.

По думите ѝ доклад на СЗО показва, че в България доверието на пациентите е най-високо по отношение на личните лекари и фармацевтите. „Затова се реши, че когато се говори по отношение на ваксините, това трябва да бъде насочено през нас”, поясни тя.

Разполага ли България с достатъчно ваксини

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на отдел „Надзор на заразните болести“ д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов ще дадат пресконференция във връзка с ваксинацията на деца на възраст от 5 до 11 г.

Вчера в България пристигнаха общо 42,000 дози от педиатричната ваксина на Pfizer/BioNTech.

Русия е добавила ваксините в календара си

Русия добави ваксината срещу коронавирус в националния ваксинационен календар. Това стана със заповед на министъра на здравеопазването Михаил Мурашко. Заповедта на Министерството на здравеопазването и приложенията към нея са публикувани на официалния интернет портал за правна информация на страната.

В документа се отбелязва, че е възможно да се ваксинират деца на възраст между 12 и 17 години срещу коронавирус само доброволно след писмено заявление от един от родителите или законен представител.

Според Министерството на здравеопазването на страната делът на ваксинираните пациенти сред новозаразените не надвишава четири процента, тежките случаи са малко, по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани.