„Със сигурност ще последва проверка. Това е недопустимо поведение.

Трябва да се запозная с детайлите по случая. Въпросът е да се види казусът с плащането.

Човекът вероятно е искал да плати с карта. В администрацията навсякъде трябва да приемат плащания с карта. На много места това вече е факт”.

Така новият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира пред медиите скандалният клип с грубо отношение от страна на служители на администрацията към преминаващи „Дунав мост”.

Над какво ще се фокусира новият министър

Той обясни и някои от новите приоритети, над които ще работи по време на мандата си.

„Личната карта няма да бъде премахната, тя ще остане и като пластика.”, успокои министърът.

„Хората не трябва да се притесняват, че трябва да имат смартфон за целта. Но за да се идентифицираме електронно, тоест когато сме пред компютър и искаме да ползваме електронни услуги, идентификацията ще може да стане през телефона. Така не се налага да разполагаме с електронен подпис или ПИК”.

По думите му електронната лична карта ще има само един идентификатор.

„Всички останали данни са в централизираните регистри на държавата.”, увери Божанов.

„Отпадането на удостоверенията е един от приоритетите, които са залегнали в коалиционното споразумение. В момента гражданите са куриери на администрацията. Това са документи, за които ние си знаем, държавата може по служебен път да събере тази информация”, посочи той. И уточни: „Идеята е администрацията да не ни занимава със себе си”.

Според него няма да има проблем със защитата на личните данни на гражданите. „Има няколко гаранции за това. На първо място всеки достъп до наши лични данни се записва – кой служител и каква справка е направил. Дори ще може да получите известие по избран от вас канал за комуникация”.

Спорът около зелените сертификати

Скандалът около зеления сертификат няма да се окаже повод за разваляне на коалицията в парламента. Това обяви в студиото на „Здравей, България” проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ".

„Имаме отговорна позиция пред обществото. От самото начало обявихме нашата категорична позиция, а тя е че сме против въвеждането на зелен сертификат в парламента и държавната администрация.

Документът би следвало да има обосновани принципи, за да бъде въведен и най-вече доказана ефективност. Съмняваме се доколко тази мярка е ефективна. Давам пример има зелен сертификат в публична сграда, но в градския транспорт няма как да има. Концентрацията на хора е  в пъти по-голяма в рейса, отколкото в магазин, например. Няма логика", смята проф. Чорбанов. 

По думите му сравняването на парламент с мол не е правилно. 

„Смятаме, че зеленият сертификат, във формата, в която е в момента, трябва да отпадне. Защо документът е за определено време? Защо се дава сертификат за антитела, като Т-клетъчният е много по-обективен?”, пита той.