Срокът за регистрация за участие в местните избори беше до 13.09. Днес вече има яснота кои са партиите, които излъчват кандидати за местния вот. Регистрирани са 65 партии и 9 коалиции, които ще се борят за кметския вот съобщават от ЦИК.

Наблюдава се увеличение на партиите и коалициите в сравнение с 2019 година, когато участие са взели 59 партии 7 коалиции.

Кой влиза в борбата за кметския стол на София

Най-оспорвана ще бъде борбата в големите градове начело със столицата. ГЕРБ все още пазят в тайна кандидата, който е излъчен като представител на партията в изборите на кмет на София. Някои спекулират, че това може да бъде Георги Георгиев, който е представител на столичния общински съвет или председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Въпреки че все още крие името на кандидата излъчен от партията, от ГЕРБ обявиха профила му, който е на подготвен човек, който е запознат с нуждите на града и разбира от политика.

Кандидатът на ГЕРБ ще се изправи срещу Васил Терзиев предложен от коалиция между Продължаваме промяната, Демократична България и Спаси София. Това е първото участие на кметски избори и на трите партии.

Националният съвет на БСП предложи своя кандидат за кмет. Това е Ваня Григорова, която е икономически съветник на синдикалното сдружение „Подкрепа“.

Партия Възраждане също посочи своята номинация за кмет на столицата в лицето на Деян Николов. Друг кандидат, който влиза в битката за кметския вот е Никола Вапцаров излъчен от партия Изправи се.

Партията Има такъв народ също влиза за първи път в надпреварата за местния вот. Името на кандидата за кмет на столицата излъчен от ИТН все още е тайна, но от партията казаха, че това е разпознаваема и авторитетна личност.

Подготовка на местния вот в други големи градове в страната

ГЕРБ обяви, че ще подкрепи досегашните кметове на Стара Загора, Бургас, Казанлък, Хасково, Враца и Монтана. От партията ще подкрепят и Станислав Владимиров (Перник), Илко Стоянов (Благоевград), Петър Паунов (Кюстендил) и Ивелин Статев (Силистра), които са досега са заемали кметския стол в съответните градове като независими кандидати.

Коалицията между ПП и ДБ също излъчи своите кандидати, които ще премерят сили за кметския стол в няколко големи български града. Това са депутатите Йордан Терзийски за Велико Търново, Искрен Арабаджиев за Ловеч, Петър Куленски за Пазарджик, Любен Иванов за Видин, Благомир Коцев за Варна, Рена Стефанова за Русе.

От ДБ също се очаква да бъдат излъчени кандидати за областни управители в Габрово, Кърджали, Перник, Разград, Силистра и Стара Загора.