Вчера рано сутринта, малко преди 6 ч. кометата Нишимура се появи на българския небосклон, в деня, белязващ най-близкото ѝ прелитане край Земята.

Ако сте изпуснали звездното зрелище в ранните часове на деня, някои експерти дават надежди, че откритият миналия месец феномен може да бъде отново видим за невъоръжено око скоро. Това би било доста щастливо събитие, като се имат предвид изчисленията на учените, според които кометата става видима от Земята веднъж на 437 години.

Любопитно за кометата Нишимура

Кометата беше открита на 12 август от Хидео Нишимура – астроном от Япония, който обследвал небесата на изток, преди изгрев слънце. Открива я в съзвездието „Близнаци“ по време на 30-секундни експозиции със стандартна цифрова камера. От този първи ден, в който е забелязана за пръв път нейната яркост се увеличава.

Днес учените вече са начертали предполагания ѝ път през вътрешната част на Слънчевата система.

На снимки кометата има зеленикав оттенък, тъй като съдържа двуатомен въглерод. За невъоръженото око тя изглежда почти безцветна или с лек розов оттенък, тъй като светлината от слънцето се отразява от нейните частици прах, които са по-малки дори от частиците на талка.

Пътят на Нишимура и какви са шансовете да се види отново

От различни точки на Земята е възможно да се види сутрините преди изгрев до 17 септември. Това е денят, в който тя ще достигне своя перихелий – най-близката си точка до Слънцето.

През всеки ден от тази седмица скоростно движеща се в космоса ледена топка ще се приближава все повече до Слънцето и съответно – до хоризонта. Колкото по-близко е до Слънцето, толкова по-трудно ще е да се види от неопитното око. Днес тя преминава между Земята и Слънцето.

Няколко опитни астро фотографи ще се опитат да уловят в снимка момента на перихелия.

След 17 септември тя ще бъде в ярката светлина на залеза. Появявайки се във вечерния здрач на хоризонта, небето ще бъде твърде ярко, а кометата – твърде ниско, което ще възпрепятства наблюдателите на 18 септември.

Експерти споделят, че на теория тя ще бъде достъпна във вечерното небе в рамките на следващите няколко дни, но е твърде вероятно да бъде погребана в яркия здрач. Освен ако не се окаже, че кометата е станала по-ярка от очакваното след най-близката ѝ среща със Слънцето, което е и основната надежда на пропусналите феномена ентусиасти.

Имайки предвид колко близо до слънцето ще мине Нишимура, възможно е екстремната топлина да я унищожи. От горещината ледовете на кометата се сублимират в газове, което може да доведе до нейния разпад. Последиците зависят най-вече от размера на ядрото, който е неизвестен за учените.

Нишимура обаче досега вече е преживяла поне едно подобно близко преминаване покрай слънцето, а и вероятно пътуванията ѝ около него са много повече. Затова много експерти очакват тя да  оцелее.