След като причини смъртоносни наводнения в Гърция, бурята “Даниел” връхлетя и Либия, където броя на жертвите може да надхвърли 2000 души. Северноафриканската държава е подложена на опустошителни ветрове и дъждове, които продължават да причиняват щети. Хиляди хора остават в неизвестност, а броя на тези, които са загубили домовете си все още не може да бъде изчислен.

Бурята “Даниел” се вихри около крайбрежието на Либия от неделя, когато наводни много пътища, а големи сгради бяха срутени в Дерна. Бенгази - втория по-големина град в държавата също е силно засегнат от силните ветрове и дъждове.

В социалните мрежи бяха разпространени кадри на блокирани хора, които са се качили на покриви на коли и къщи, за да могат да избягат от идващите води. Съобщава се за цели квартали, които са заличени заедно с жителите им.

Болниците в друг либийски град на източното крайбрежие Байда бяха евакуирани след като бяха наводнени след обилните дъждове, които бурята “Даниел” донесе.

Данните, които се разпространяват по медиите са съобщени от лидера на източното правителство в Либия - Осама Хамад. Припомняме, че през 2011 година страната се разделя на източна и западна част с две администрации, които са в конфликт. Поради тази причина понякога има размиване на информацията.

Защо бурята “Даниел” причинява толкова поражения

Бурята “Даниел” премина през Гърция, Турция и през Южното Черноморие на България преди да се премести към Либия. По пътя си тя причини невиждани наводнения и щети.

След като се премести към Средиземноморието бурята се превърна в тропически циклон, известен като медикан. Тези стихии са причината за много опасни метеорологични условия в Средиземно море и по крайбрежието на държавите с излаз, подобно на ураганите в Атлантическия океан или тайфуните в Тихия океан. Предполага се, че бурята ще се насочи към Северен Египет.

Турция изпраща спасителни екипи в Либия

Турския президент съобщи в профила си в социалните мрежи, че ще изпрати на пострадалите райони в Либия 16 спасители, две лодки и две специализирани превозни средства.

Освен това се подготвят за изпращане три самолета с хуманитарна помощ, която включва стотици палатки, генератори, санитарни продукти, храна и дрехи.

Самолетите ще отлетят за Бенгази днес.

Турция е първата страна, която изпраща хуманитарна помощ на засегнатите крайбрежни градове в Либия.

След като бурята утихне следва да се направи оценка на щетите. Възможно е Либия да потърси хуманитарна помощ от други държави, за да може да създаде условия за живот на хората загубили домовете си по време на наводненията.