Акад. Богдан Петрунов, който е специалист алерголог и имунолог, заяви пред медиите, че засега българското население няма шанс да се радва на масов имунитет.

„Епидемията си минава своя ход. Не по-малко от 70-80 на 100 от населението на държавата трябва да се инфектират, след това постепенно тя ще угасне и ще се създаде имунитет”, заяви акад. Петрунов. Видният експерт е на мнение, че основното решение на проблема е създаването на колективен имунитет.

„За съжаление той се създава много бавно и не е толкова качествен. Последното изследване в Бургас показа, че само 1-2% имат наличие на антитела. Такова проучване в Женева показа, че 2000 души от 1200 семейства. Оказа се, че антитела се образуват в около 8% от случаите”, обясни Петрунов.

Състоянието на вируса в България

Според акад. Петрунов епидемията в момента се развива стремглаво в Северна и Южна Америка. В Европа след пика около март има спад, но след май скалата върви нагоре, което е притеснително.

„Най-малко искам да бъда на мястото на тези, които взимат решенията. Това е изключително сложно – да прецениш кое е добре и кое не. Мисля, че категорично дискотеките и нощните барове не трябваше да се отварят”, каза още акад.Петрунов. Той изрази мнение и по въпроса за състоянието на здравната ни система.

„Възможно е с идването на новите грипни щамове да се получи ситуация, в която да липсват места в болниците. Има тенденция вирусът да отслабва.“

„Когато започна епидемията се приемаше, че човек заразява между 2 и 4 човека. Сега е вероятно да заразява около 1-2 души. Но това е спекулативно, не може да се каже точно, няма как да се докаже.", обясни той за зрителите.

Акад. Петрунов смята, че страната отдавна е излязла от клъстерното разпространение на вируса и налице е дифузното. Според него причината е, че хората не спазват епидемичните мерки, които се взимат от Националния оперативен щаб.

Къде е ваксината за коронавирус

"Има най-малко 120 предложения за ваксини в момента. Вероянто до година ще има ваксина. Трудно е да се каже кога ще бъде открита. Но ние не знаем какъв имунитет създава.

В момента разчитаме на антитела. Но никой специалист не може да каже какъв трябва да бъде имунитетът", каза още експертът имунолог.

Отново за здраве

В момента 3-годишно момиченце е със сериозна опасност за живота, след като беше бъснато от микробус. Инцидентът е станал в село Росен, Бургас – това бе съобщено от Окръжната дирекция на МВР в Бургас.

В петък, на 26 юни около 19.00 часа на кръстовище на улиците „Андон Стоянов” и „Хан Аспарух” при изпълняване на маневра, целяща правене на ляв завой бус с бургаска регистрация, управляван от 21-годишен мъж, блъска детето.

То е с черепно-мозъчна травма в реанимацията в УМБАЛ - Бургас.