Каква е ситуацията с багерите в Седемте рилски езера? В социалните мрежи се появиха снимки, в които ясно личи, че багер безчинства целеустремено в района на защитената територия.

Някои от вас най-вероятно помнят, че през годините на територията на защитения от закона парк са се случвали какви ли не издевателства над природата. То не бяха туристи с джипове, не бяха масови мероприятия, организирани от различни компании, а сега вече и багери упражняват свободно своето предназначение в Рила.

Кое от езерата е домакин на човешката намеса

Въпросът, поставен над снимките, е дали ще има строителни дейности край езерото „Бъбрека” и как изобщо багерът е стигнал до мястото, което е труднопроходимо дори за човек без превозно средство?

Отговорът на институциите

„Няма да се разкопава, няма да се разорава. Това са спекулации. В района стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия. През юли и август има голям туристически поток. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи малък участък", заяви пред медии Красимир Андонов, който заема поста директор на Национален парк "Рила".

Истории от близкото минало

Понеже текстът започна с кратка носталгия по човешката глупост, нека си припомним какво са преживявали Седемте рилски езера в близкото минало.

Миналото лято, посетител на парка засне цяло видео, на което ясно се вижда мъж, облечен с бански, съвсем спокойно излизащ от иначе ледените води на едно от най-известните планински езера на територията на България – „Окото”, намиращо се в Рила.

Въпреки забраните, свързани с къпънето, паленето на барбекюта и т.н., посочени на почти всяка табела, разположена в парка, подобни инциденти не са рядкост. В началото на 2019 г. дори звезди на Discovery бяха глобени за палене на огън, ловуване и плуване в един от водните басейни в планината.

Продължават ли да бъдат чести тези актове на вандализъм? Превръща ли се дори и в навик това за посетителите на националния парк?

Най-интересния въпрос е - какви са глобите за нарушителите, които си позоваоляват да изпобзват местността за цели, нарушаващи естествения ритъм на природата?

„Сигналът е качен в социалните мрежи, а човекът, който е подал информация за случая, не се е свързал с нас. Нямаме нищо, върху което да работим, за да установим кой е нарушителят. Ако сигналът беше изпратен до нас, служителите ни много бързо щяха да отидат на място. При всички положения човекът, подал сигнала, щеше да разпознае нарушителя”, коментира тогава директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов.