Балтов: „Това не е прост грип!“

Какво още каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов

„Ако гледаме какви са всъщност активните случаи, за днес те са над 1800, а тези на лечение в болници са около 21% от тях. Тези, които се нуждаят от интензивно лечение са по-малко от 5%. Всяко нарастване води до увеличаване броя на приетите в болница. Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300. При това положение около 60 човека ще трябва да бъдат приети в болница. Ще се запълни капацитета на болниците”, коментира актуалната информация проф. Асен Балтов.

Според него не трябва да се всява никаква излишна паника сред хората. Актуалното положение не е изобщо изтървано. Професор Балтов обяси още, че проблемът в болница „Света Анна” е свързан главно с огнището на болни в Самоков.

Окръжната болница вече не успява да поеме постоянно увеличаващия се контингент, за това в „Пирогов” и „Александровска” приемат немалка част от пациентите.

„22-ма са приетите в „Пирогов” пациенти и един, който е на апаратна вентилация. Това е 1/3 от капацитета ни. На всички ни се иска да се върнем към нормален режим на работа. В момента тече реорганизация. За съжаление, почивката беше не повече 2 седмици и отново влизаме в режим на готовност да поемем случаи на коронавирус”, заяви Балтов.

Директорът на "Пирогов" призова всеки един човек от населението да спазва мерките, препоръчани от здравното министерство и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Според проф. Балтов Трите Д" са най-доброто лекарство към този момент.

Обявяват ли болниците фалшиви пациенти с коронавирус

„Страната е влязла в пик, когато са разхлабени мерките. Никоя болница няма мотив да обявява повече заразени, тъй като по този начин се губят плановите пациенти. Тази пътека е недофинансирана и отнема голям ресурс.

Става толкова скъпо като лечение, че едва ли някой ще си позволи да вземе 2-3 фалшиви пациенти, за да си набави средства. Пътеката е 600 лв. В момента текат преговори между Българския лекарски съюз и Здравната каса, за да се вдигне цената й поне двойно.", заяви професорът.

Коронавирусът в Европа

Коронавирусът се завръща в Европа с пълна сила и това крие голяма опасност, казват експертите. Предупреждението на Световната здравна организация (СЗО) е насочено най-вече към онези от държавите, които са разхлабили най-сериозно мерките си.

За първи път от месеци, Европа отбеляза сериозен ръст на положителните проби за COVID-19 на седмична база. Според актуалната статистика всеки ден се повяват нови 20 хил. случая на заразени хора.