Първият чартърен полет с туристи ще пристигне на летището в малкия морски град Бургас. Полетът идва от Амстердам и към този час няма никаква информация планът да се променя, а полетът да е отменен.

От Gradski.bg напомняме, че наскоро полет от Рига бе отменен и от това се притесняваха много от хората. Изобщо някакви туристи по южното ни Черноморие, оказва се, че вече има.

Руски граждани са пристигнали в южния ни град специално заради лечебната кал и луга на местните солници. Бургазлии се гордеят с калните си басейни този сезон и това.

Сезонът на юг

Лечебната кал и луга в солените басейни на бургаските солници вече са прословута дестинация за руските и украински граждани. За много от тях калолечението в бургаската лагуна и процедурите с луга от Поморийското езеро, са основна причина да идват по Българското Черноморие.

Тези процедури се оказват и уникални за балканския полуостров. Свойствата на лугата и калта пък са сравнявани с тези на калта от коритото на река Нил, с която е прилаган египетския лечебен метод в древността.

Очакванията за поток от Русия за сега са за след 20 юли, ако ситуацията с броя заболели позволи изпълнението на полети от и към руските летища.

Лариса, обаче, е влязла у нас през Германия и е преминала задължителна карантина. Тя е научила за лугата случайно.

Само за няколко дни престой в лечебния солен басейн Лариса вече намира положителното въздействие.

„Мисля, че е много полезно, може да облекчи болките ми. Богатата на сероводород, магнезий, хлориди и голяма част от менделеевата таблица вещества се използват за лечение на различни видове заболявания. Преди всичко за опорно-двигателния апарат и периферната нервна система”, сподели Лариса.

От местните жители, калните бани се ползват още с първите топли лъчи през месец май. От две години бургаските солници са отдадени за стопанисване на частен оператор. Таксата за посетители е 2 лева.

„Той постави платения вход, за да може да гарантира хигиена, безопасност, паркомясто, и по-добър санитарен режим и пропускателен режим за сигурността на ползващите калолечението”, обясни пред медиите кметът на Бургас Димитър Николов.

„Всяка година броят на тези, които ползват калолечението в Бургас, се увеличава. Ние им даваме възможност безпрепятствено по морската алея да стигнат до там, включително община Бургас е осигурила безплатен паркинг в зоната на калолечението. Препоръчително е да не се изнася кал, защото извън зоната на калолечението е в друга температура, тя не е толкова лечебна, както в самото находище”, добави Николов.

Солените басейни на местните солници са изключително посещавано място до много късен месец в годината. Понякога посещения се записват и за октомври ако климатичните условия позволяват.