С абсолютно пълно мнозинство в залата депутатите одобряват актуализацията на Закона за държавния бюджет, актуален през 2020 година. Втората в рамките на една година ревизия на държавните харчове получи пълно мнозинство от 125 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи текстовете да бъдат одобрени и на второ четене в рамките на същото заседание, в същия ден. Това нейно предложение дойде в момента, в който тя видя, че няма нито едно редакционно предложение.

Защо две за едно

Както вече казахме, това е втората актуализация на държавния бюджет за тази година, а причина за нея е кризата, породена от опасния COVID-19. Всяка негативна икономическа последица започна да се усеща все по-тежко върху плещите на държавите от Европейския съюз.

Всяка от страните членки започна своята собствена битка срещу последиците от вируса в различните сектори. С промените, депутатите се надяват да се увеличи максималният размер на гаранциите, които държавата може да издава чрез Министерския съвет.

Целта е България да се включи и в двата успешни общоевропейски инструмента за отговор на последиците от кризата и при това да го направи бързо. Подкрепата за законопроекта дойде и от водача на опозицията в лицето на Българската социалистическа партия.

„Основателно правителството иска съгласието на българския парламент за поемането на допълнителни държавни гаранции, които не бяха предвидени в бюджета, но произтичат от решения на ЕС от месеците април и май, свързани с преодоляване на тежките икономически последици от проблемите с коронавируса“, заяви депутатът Румен Гечев.

Подкрепа за законопроекта дойде и от опозицията в лицето на БСП.

„Основателно правителството иска съгласието на българския парламент за поемането на допълнителни държавни гаранции, които не бяха предвидени в бюджета, но които произтичат от решения на ЕС от месеците април и май, свързани с преодоляване на тежките икономически последици от проблемите с коронавируса“, заяви депутатът Румен Гечев.

Още от темите за пари

Още от 1 юли 2020 г. плащанията на данъци и осигурителни вноски в 13-те офиса на Националната агенция по приходите в столицата ще могат да се извършват без такси. Това ще се случва чрез използване на физическите ПОС-терминали.

Друг вариант ще бъде електронната услуга за плащане в е-портала на ведомството. Ето какво каза по темата заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова.

„Ползването на е-услугите на НАП расте устойчиво, като по този начин спестяваме време и разходи на клиентите си, като НАП продължава да усъвършенства електронната комуникация. Обслужващата банка в София взе решение да закрие гишетата, но съществуват алтернативи за плащане без такса, които да се ползват.“