През вчерашния ден по трасето на автомагистрала „Струма“ се срутва скална маса, която затрупва трима работници под отломките в строящия се тунел „Железница“. Срутването става в неукрепен район от тунела, който по план трябва да е дълъг над два километра.

След спешна спасителна операция и тримата бяха извадени от срутването. Те са настанени в болница.

И тримата са живи, като състоянието на един от тях остава тежко. След като е разбрал за инцидента, на мястото, където се е разиграла случката, пристигнаха премиерът Бойко Борисов, както и няколко министри, сред които бе и шефът на Пътната агенция.

Според експерти, инцидентът не е можел да бъде предвиден. На този етап няма как да има виновник за случилото се. Въпреки това, ангажиментът да разследва инцидента има Районната прокуратура в Благоевград.

Планът е да се разпитат всички замесени, както и онези, които са видели инцидента. Ще се направят и съдебни експертизи от мястото на неприятната случка.

Какво се е случило

В 10:30 сутринта в сряда, тримата работници се намират в дъното на бъдещия най-дълъг тунел в България - „Железница“ и смело пробиват предвиденото трасе. Според очевидци, абсолютно неочаквано, стотици килограми груба скална маса пробиват горната част на тунела.

След части от секундата, тримата мъже, работили на мястото, са затрупани от ронливата, но тежка земя.. Техни колеги, които са се намирали в непосредствена близост на момента започват да търсят варианти и да опитват да изкарат потърпевшите.

Докато линейките, които са на пост около строежа на трасето, пътуват към мястото на инцидента, работниците са освободени от земния капан. След това са качени по колите и са транспортирани към най-близката болница в Благоевград.

Мнението на институциите

„Има два-три метра забой, където в момента се работи, след това се укрепва и продължават нататък. И точно там, от дъждовете считат, че е пропуснало точно там вода и е направила скалата ронлива и са паднали към 5-6 кубика.”

„Всеки път, знаете, че като се разделяме, им казвам - мерките за безопасност, внимавайте, пазете се. Ако е било лесно, за олимпиадата в Гърция трябваше да е готова”, обясни пред медиите премиерът Бойко Борисов.

„Сами много добре разбирате, че геологията, която е направена не отчита и в момента състоянието. Риск винаги има, това са много тежки обекти, това е 2 км тунел”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Моментното състояние на пострадалите

Само броени минути след случилото се двама от пострадалите мъже – на 31 и на 36 години, са бързо откарани в многопрофилната болница в Благоевград. В частната болница в града пък е настанен третият работник.

Въпреки критичната ситуация, към този момент няма опасност за живота и на тримата работници. Те са с най-различни травми, някои от които по-сериозни.