„Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си.“

Това заяви пред медиите епидемиологът Петър Марков по отношение на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас.

Той добавя, че не е привърженик на задължителната ваксинация.

„По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат.

Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат.

Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните.”, добавя специалистът.

Кое носи риск и кое – не

„Всичко, което правим в живота си носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо.”, казва Марков.

Според него началото на новата вълна вече е факт.

„Имаме устойчиво нарастване на случаите. Тя е факт, а случаите растат. Значителното нарастване ще дойде преди есента”, казва епидемиологът.

„Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добавя той.

„Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна”, обясни експертът.

Какво съобщава СЗО

Общият брой на заразените с COVID-19 може да надхвърли 200 милиона през следващите три седмици. Според Световната здравна организация, от 12 до 18 юли са регистрирани 3 милиона и 400 хиляди нови случая, което е с 12 процента повече в сравнение с предишната седмица.

Средно по света всеки ден се заразяват около 490 хиляди души. Най-голям ръст на положителните проби отчитат в Америка и Африка, следвани от Европейския регион.

Гърция стана свидетел на демонстрации

Сблъсъци между полиция и протестиращи пред парламента в Атина. Безредиците избухнаха по време на демонстрация срещу ваксинацията за COVID-19.

Полицията използва водни оръдия, за да разпръсне около 1500 демонстранти, повечето от които бяха без маски. Те носеха гръцките национални знамена и пееха националния химн на страната.

Това е втората подобна демонстрация за последната седмица.

В сряда, протестиращи се събраха срещу задължителната имунизация на служителите в здравеопазването и в старческите домове.

Около 4 милиона и 700 хиляди души от 11-милионното население на Гърция са напълно ваксинирани.