„Хората очакват решения в техен интерес”. Това заяви на влизане в НС Георги Свиленски от БСП.

„Българският избирател ни каза две неща на изборите. 80% казаха, че не искат ГЕРБ да ги управлява. Също 80% казаха, че искат ново управление”, коментира Свиленски.

„Действията на най-голямата, спечелилата парламентарна група, не отговарят на очакванията на избирателите за ново управление. Представиха самостоятелно кабинет, без програма, без диалог. Никой не знае към днешна дата кой ще е опозиция, кой управление.”, каза Свиленски.

Откриване на 46-ото Народно събрание

За втори пореден път Мика Зайкова откри първото заседание на Народното събрание. Тя е най-възрастният сред депутатите. 

„За втори път ми се пада честта да като най-възрастен народен представител да открия 46-ото Обикновено Народно събрание. Да, това е привилегия не само на възраст и опит. Това е привилегия, която аз уважавам много и съм щастлива, че съм сред вас.”, сподели Зайкова.

Първото, което тя очаква да види от новите депутати, е усмихнати лица и готовност от всеки да сподели своите знания и умения в полза на България.

„Суверенът, нашият народ, ви избра. Аз разчитам на неговата мъдрост.

Ето защо искам да ви призова да бъдем добри, усмихнати, конструктивни и да работим за мечтата на този народ. За просперираща България, за един народ, който иска да има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз”, каза още Зайкова.

Румен Радев също с мнение по въпроса с правителството

„Най-важната задача е съставянето на редовен кабинет. България не може да си позволи да пилее повече историческо време - трябва да имаме кабинет”.

Това заяви пред камера президентът Румен Радев минути преди да влезе в сградата на парламента за първото заседание на 46-ото НС.

 „Служебното правителство започна важни промени. Надявам се излъченият редовен кабинет да продължи с оздравяването на държавността и модернизацията на страната”, каза Радев.

„Голямата задача пред народните  представители е възстановяването на парламентаризма, укрепването на държавността, ефективното законодателство в интерес на обществото”, каза Радев.

ДБ – готови за работа

„Официални разговори все още не са започнали - нека първо конструираме парламента и да започне парламентарната работа".

Това заяви Надежда Йорданова от "Демократична България" минути преди началото на първото заседание на 46-ото Народно събрание.  

Тя беше категорична, че трябва да бъде постигнат консенсус за много дълбока промяна, като се започне със съществена правосъдна реформа, с която да се гарантира независим съд и отчетен прокурор. 

„Постове в бъдещ кабинет ние не искаме. Винаги сме заявявали, че за нас най-важно е да гарантираме и да изпълним приоритетите, за които ни дадоха мандат нашите избиратели”, каза още Йорданова.

Тя подчерта, че ще бъдат положени всички разумни усилия, за да се постигне консенсус и да се реализира правителство с мандат на „Има такъв народ”.