Здравният ни министър Костадин Ангелов съобщава актуална информация относно корона-кризата и заедно с това си позволи да даде собствено мнение за ситуацията. Той все по-често навлиза в светлината на прожекторите, което сякаш носи някакво успокоение на хората.

„Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага наистина. За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла." Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от информационните агенции.

„Когато кажем на някого, че няма да бъде настанен в лечебно заведение, това означава, че няма нужда от това. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря. Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, а водещо стана притеснението на хората и техният страх.”, каза още той.

Наистина ли не се обслужват хора

„В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект.”, категоричен бе министърът на здравеопазването.

По думите на експерта в момента, в обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект.

„До края на тази седмица през РЗИ-тата ще влезе в здравната система изключително голям брой бързи антигенни тестове.”, съобщи още той.

И поясни: „Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение.“

Проблемите в ресторантьорството

„В хода на предното затваряне на страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот, ще доведе до същото побъркване.

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална”.

„При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени.”, допълни Костадин Ангелов.

Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър. Според него такова действие е под влиянието на пълна психоза.

„Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване.”, съобщи той.