Мерките срещу разпространението на COVID-19, които държавата е въвела към този момент, на този етап са напълно адекватни.“ С подобен коментар започна пред медиите вицепремиерът и военен министър на България Красимир Каракачанов.

„Министърът на здравеопазването действа доста адекватно. Чудя се как издържа, наистина. Мога да кажа, че прави всичко, което може.”, коментира вицепремиерът ни.

Според него, обаче системата е пред скорошен колапс и частните болници трябва да бъдат въведени доста по-сериозно, за да се ангажират пряко.

Освен това, проблемите засягат всички, а „вирусът не прави разлика между управляващи и обикновени хора”.

„Познавам депутати, които се лекуват вкъщи, защото няма място в болниците. Познавам и депутати, които са доброволци в болниците.”, заяви Каракачанов.

Защо има критики към управлението

„Когато казвам с какво не съм съгласен, казвам как да се направи. Много е лесно да се критикува.

Аз не съм казал, че правителството не се справя. Много е лесно да критикуваш, когато не носиш персонална отговорност за нищо.”, заяви Каракачанов.

Около 2% от личния състав на Министерството на отбраната е заразен с COVID-19. В болница са 11 военнослужещи и 7 военни служители.

Каракачанов обясни още, че с издадената във вторник заповед е дал възможност на всички военнослужещи, които са преболедували, да дарят кръвна плазма.

„От първия ден видяхте, че Българската армия не стои безучастна и не се е скрила по поделенията и да дреме. Напротив, хората участват, помагат и го правят със сърце и отдаденост.

Не чакат аз да ги задължавам с моя заповед.”, заяви Каракачанов.

Темата за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

„Това е единствената перспектива. Но няма да стане по начина, по който си го представят колегите в Скопие.

Те не могат да чакат някой голям да ни натисне. Това се опитахме да им го обясним вчера с министър Захариева. Делегацията им вчера беше доста сериозна, мисля, че разбраха, че България не се шегува и няма кой да ни натисне.”, заяви Каракачанов.

Това стана ясно още преди няколко дни

Според Каракачанов България няма да прави никакви отстъпки спрямо Северна Македония за началото на преговорите им за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Според него не е обсъждан никакъв вариант за пълно затваряне на държавата заради пандемията.

„За съжаление, колегите в Скопие подцениха ситуацията. Разчитаха, че някой друг ще им свърши работата.

България винаги е правила отстъпки в името на добрите отношения, в името на това, че имаме едни братски чувства, смятаме се за един народ в две държави. Този път обаче няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва, защото практиката показва, че добрите намерения на България не се споделят от нашите колеги в Скопие." . заяви Каракачанов.