Ще ускори ли социалното недоволство преговорите за правителство и какви са рисковете за парите ни, ако не се състави редовен кабинет?

Отговори на тези въпроси потърсиха в студиото на бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски,  икономистът Евгений Кънев, бившият зам.-министър на финансите и бивш депутат Георги Кадиев и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Всяка година, през последните 30 години, по това време синдикатите стачкуват. Те искат нещо, правят нещо, имат тежка дискусия по студиата.

Твърдят, че идва тежка зима, държавата няма да я преживее. Минахме всичките зими. И по-тежки имаше. Това, че няма бюджет не е краят на света.”, посочи Мирослав Севлиевски.

Сбъркало ли е в преценката си Министерството на финансите

„Те направиха три варианта. Направиха един вариант и излязоха на дефицит 6,6 на сто. Уплашиха се. При втория вариант се уплашиха от дефицит 3 процента след намаляване на разходите. И накрая направиха най-лесното – сервираха стария бюджет”.

„По принцип има доста голяма откъснатост между социалните искания на синдикатите и дневния ред на политиците. Пред политиците оцеляването е най-важната задача, предвид разместванията, които се случват постоянно през последните две години. От тази гледан точка не очаквам да има нито време, нито нагласа, нито някакво експертно усилие да се прави нов бюджет. Мисля, че ще се продължи стария”, подчерта Евгений Кънев.

„Удължителен закон, с който да се продължи действието на настоящия бюджет е единственият възможен вариант”, категоричен беше и Добрин Иванов.

Протести имаше и в Испания

Хиляди испанци протестираха в подкрепа на общественото здравеопазване в Мадрид. Здравни служители и техни поддръжници излязоха по улиците на испанската столица с искания за повече назначения в сферата на първичната здравна помощ.

По думите на демонстрантите, в страната се наблюдава постепенно разрушаване на обществената здравна система в полза на частните болници.

През последните години правителството на област Мадрид е подлагано на все повече критики. Недоволството стана особено силно след пандемията от коронавирус. Протестът протече под лозунга "Мадрид се надига в подкрепа на общественото здраве".