В последно време светът забрави за наличието и на други болести. Сякаш изчезнаха и останалите належащи теми в новините. На места престъпността расте. Дори и малкото хора по улиците говорят само и единствено за коронавирус.

В световен мащаб обаче съществуват и други болести, с други симптоми, с друг процент заболеваемост.

Нека Ви запознаем с „Фавипиравир“, известен още като „Авиган“ – лекарството, което Китай твърди, че лекува COVID-19.

Какво е открито

Чжан Синмин от Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай съобщава, че новият лек показва ефективност при лечение на заболяване, причинено от COVID-19.

Лекарството вече е преминало клинични тестове, като те показват добро влияние на организми, заразени с коронавирус.

Пациентите, на които е приложен „Авиган“, са се излекували в пъти по-бързо от останалите. Белите дробове на третираните са се възстановили значително.

Препаратът не е нещо ново за хората. Всъщност, той е одобрен за продажба в Япония още през 2014 г. и шест години по-късно все още не е открит или докладван страничен ефект.

Звучи обнадеждаващо. Ако наистина се приеме в световен мащаб, че това лекарство помага срещу коронавирус, то много човешки животи ще бъдат спасени.

Според получените данни, пациентите, лекувани с „Фавипиравир“ са показали отрицателни тестове за опасния нов вирус още на четвъртия ден след началото на лечението с лекарството.

Останалите, които не били лекувани по тази схема, отнело близо две седмици да се излекуват.

Предложения

Китайските специалисти считат новото лекарство като безопасно, ефективно и достъпно. Затова го препоръчват на лекарите, за да се лекуват пациентите.

Нещо повече, те дори предлагат „Фавипиравир“ да се счита като основно лекарство в лечението на COVID-19.

Препаратът е разработен от японската корпорация „Fujifilm Holdings“. Съобщава се, че то дори е използвано ефективно в борбата с тежкото заболяване ебола, което нашумя преди няколко години.

За щастие тогава болестта не стана причина за всичко това, на което става свидетел човечеството – икономическа и социална криза.