Една от следващите мерки, до които евентуално би се стигнало при нарастване на заболеваемостта на населението от COVID-19, се отнася за най-рисковата възрастна група.

Пенсионерите може да се окажат под строга карантина в домашни условия. Това се разбра от думите на вицепремиера Томислав Дончев на извънредната среща между президента Румен Радев и премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов и началникът на Оперативния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Какво се каза и какво не се каза на срещата

Срещата протече в компанията на журналисти, а продължителността ѝ бе малко повече от час.

Нямаше отправени допълнителни въпроси, духът на срещата не бе напрегнат, а във въздуха се носеше загриженост за народа на България.

В началото на срещата президентът Румен Радев апелира към народа си да се отнася с повишено внимание към спазване на мерките, които формира всеки ден с много усилия всички участващи.

„Има промяна в съзнанието на хората, спазват се и социална изолация и социална дистанция. Остава да решаваме и други важни, неотложни проблеми. Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, говоря за лични предпазни средства, дезинфектанти”, каза Радев.

Президентът изрази притеснение, че все още съществуват места, на които лекарите нямат нужните лични предпазни средства. Той също така прояви интерес към това дали бизнесът се пренастройва с нужните темпове.

Радев предупреди, че се предприемат мерки за стриктно спазване на наказанията спрямо лекари, които отказват да работят.

Призивът на Радев бе свързан с това да не се насажда паника у хората. Първата вълна от безпокойство е свършила и положителна работа, а именно това, че хората са си останали вкъщи.

Радев сподели възгледите си, че върви спекула с личните предпазни средства и призова гражданите да подават сигнали за случаи от този сорт.

В отговор на думите на президента, Томислав Дончев уточни: „В състояние сме дори да прекратяваме съществуващи договори. На първо място сред приоритетите ни е защитата на живота и здравето на българските граждани.“

По думите на Дончев средствата за допълнително възнаграждение на медицинския персонал се осигуряват по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

„Правим опит всички доставки на маски и оборудване да бъдат за сметка на европейския фонд за „Регионално развитие“, поясни вицепремиерът.