Това обяви президента Румен Радев в края на инициираната от него среща с правителството, на която бяха обсъдени рисковете и заплахите пред националната сигурност по повод актуалните конфликти. 

В тази среща взеха участие представители на правителството - премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел; началникът на отбраната на България - Емил Ефтимов, председателят на “Национална сигурност” Пламен Тончев; заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков; началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

По време на срещата бяха изнесени доклади на службите и беше заключено, че към момента няма заплаха за сигурността на страната ни. Все пак са предприети мерки за превенция на риска, обяви президента Радев.

„Налице е тенденция за влошаване на средата на сигурността след случващото се в Израел, Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани“, това коментира държавния глава, за да аргументира наложените мерки за превенция. 

Анализът на текущите военни конфликти показва, че прилагането на технологии за гражданско употреба, с които може да се поразява критична инфраструктура става все по-разпространено. 

„Това откроява дефицит от способности на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови заплахи“, коментира президента. 

Държавния глава изложи това като аргумент, с който посочва, че новите заплахи налагат предприемането на нови адекватни мерки, с които да бъде отговорено на заплахите. 

Очаква се засилване на миграционните потоци към страната ни 

Поради развитието на конфликта в Израел има заплаха от миграционни потоци към Европа и България, които биха били лесен начин за терористите да достигнат до страната ни.

„Противодействието на засиления мигрантски натиск изисква надеждна защита на българската граница.”, заяви държавния глава. 

Той допълни, че това ще изисква придобиване на нови технически системи за наблюдение, по-добра мобилност и ефективни системи за контрол на достъпа инсталирани по граничните пунктове. Ще се търсят възможности за съвместна работа с ЕС за по-голяма подкрепа.

Според президента в този момент системите за киберотбрана стават много важни. 

„Трябва максимално да развиваме отбранителна наука и икономика.” смята президента Румен Радев.

В изявлението си държавния глава не пропусна да поздрави българското правителство за бързата реакция при евакуацията на нашите сънародници от Израел. Припомняме, че до Тел Авив бяха изпратени два самолета, които евакуираха български граждани със статут на временно пребиваващи в страната. 

В момента не се планира изпращането на още един полет. От посолството ни в Израел коментираха, че няма българи, които да са заявили, че искат да напуснат страната.