Европейската комисия направи публично предупреждение към X за това, че не успява да се справи с нелегалното съдържание, което циркулира в платформата след безпрецедентното атакуване на Израел в събота от терористите на Хамас, ситуирани в ивицата Газа.

Освен за разпространяване на незаконно съдържание, ЕК изрази загриженост и за създаването на дезинформация във връзка със смъртоносния конфликт в платформата за кратки съобщения, собственост на Илон Мъск.

Тиери Бретон настоява Мъск да се справи с нарушенията на регулациите

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон вчера в обръщение към собственика на бившия Туитър каза, че платформата трябва да се справи с разпространението на дезинформация във връзка с атаката на Хамас, за да се съобрази с новите правила на ЕС за онлайн съдържание.

Тъй като в съобщението не се конкретизират случаи на дезинформация, Мъск помоли за изброяване на нарушенията, за които се намеква, така че всички да могат да ги видят.

„Вие сте добре запознат с докладите на вашите потребители и на властите за фалшиво съдържание и възхвала на насилието. От вас зависи да покажете думите си на дело.“, отговори Бретон.

Нарушенията касаят правилата за онлайн съдържание, закрепени в европейския Закон за цифровите услуги (DSA). Отговорностите, които X има според европейските регулации е да премахва незаконно съдържание и да предприема мерки за справяне с рисковете за обществената сигурност и гражданския дискурс.

„Като се има предвид спешността, очаквам също така да сте в контакт със съответните правоприлагащи органи и Европол, и да се уверите, че ще отговорите своевременно на техните Искания“, написа още европейският комисар за вътрешния пазар до собственика на X. Допълва, че екипът му ще провери дали платформата се справя с други пряко свързани с DSA проблеми.

Накрая апелира с „Призовавам Ви да осигурите бърз, точен и пълен отговор на това искане в рамките на следващите 24 часа“.

Клипове, показващи жестоки атаки и такива с неистинно съдържание

След атаките на Хамас срещу Израел, в X не спират да ес публикуват видеоклипове с графично съдържание, очевидно показващи жестоки нападения срещу цивилни. Други видеоклипове, претендиращи да отразяват събитията пък се оказва, че въобще не са кадри от разразилия се в Близкия Изток конфликт.

Сред фейк кадрите са такива от миналия месец в Египет и дори клип от видеоигра, публикуван с невярното твърдение, че представя част от ракетните атаки срещу Израел.

За разлика от терористичното съдържание, дезинформацията сама по себе си не е незаконна в ЕС. Въпреки това DSA задължава платформата да смекчава рисковете, свързани с вредни неистини.

Ако се установи действително неспазване на европейските регулации, това може да донесе налагане на глоби от ЕС, които да достигнат до 6 на сто от цялостния оборот на компанията, която държи платформата за кратки съобщения.