Вчера по време на посещението си във Варна, министър-председателят Николай Денков заяви, че няма намерение да изтегля териториалните планове на България. Според него това означава, че страната ни доброволно се отказва от подкрепата, която Европейския съюз ни предлага за енергийния преход.

Той отново предупреди, че подобен отказ и изтегляне на плановете ще бъде изключително вредно за въглищните райони, а последствията ще са много сериозни и ще траят дълго време.

Въпреки отказа си от изтегляне на плановете, министър-председателят обяви, че все още е възможно да се направят промени  и за пореден път покани протестиращите миньори на среща. До края на октомври е възможно да бъдат нанесени корекции в териториалните планове.

"Ще правя това, което е правилно и полезно за България. Надявам се протестиращите да разберат, че то е полезно и за миньорите, и за въглищните региони" , допълни премиера Денков в изявлението си.

Също така той отново припомни, че териториалните планове, които обхващат областите на Стара Загора, Кюстендил и Перник не целят да затворят мини и въглищни централи, които се намират там.

По-скоро целта на териториалните планове е да се подпомогне преходът, който неизбежно ще се случи поради промяна на технологиите в енергетиката. Друга задача, която правителството има е осигуряването на базови енергийни мощности за години наред с ядрени реактори.

Топлоцентралите са един от основните източници на енергия в страната, но те няма как да продължат да работят със същите темпове до 2038 година поради икономически причини. Има много други енергийни източници, чрез които може да се произведе по-евтина енергия.

Министър-председателят сподели също, че не очаква изненади при гласуването на вота на недоверие срещу оглавения от него кабинет заради енергийната политика, която води.

Блокадата на АМ „Тракия“ и Прохода на Републиката е в ход за 12-ти ден

Междувременно миньори и енергетици от засегнатите райони продължават с блокадите по важни пътни артерии в страната. Планува се и подготовка на активни стачни действия в цялата страна. Това ще се осъществи след като се съберат подписите на над 50% от работещите в ТЕЦ-ове в страната.

Основните искания на протестиращите остават непроменени – изтегляне на териториалните планове на България от Брюксел и нанасянето на промени по тях.

Енергетици и миньори възнамеряват да протестират в четвъртък в различни точки в страната. Те призоваха гражданите за подкрепа. Избора на ден не е случаен. Този четвъртък предстои дебат по вота за недоверие към правителството на акад. Николай Денков. Очаква се още предишния ден напрежението да ескалира.А