Днес е втори ден, откакто Израел официално обяви война срещу Хамас, след като страната бе атакувана внезапно от групировката през кървавата събота. Тогава ислямската въоръжена организация предприе изненадващо, но изключително добре организирано нападение, взело досега повече от 700 жертви от израелска страна.

Смъртното мито и от двете страни на ивицата Газа продължава да се повишава. Ранените са над 2000 като сред всички пострадали има и деца, и жени.

Внезапни удари по Израел от Хамас – как започна всичко

Рано в събота бяха изстреляни хиляди ракети и изпратени множество въоръжени лица в южната израелска територия. Въоръжени бойци активират взривове в граничната ограда на Газа. За проникване през нея са използвани дронове, реактивни гранати, противотанкови управляеми ракети и щурмови оръжия, по данни, споделени от Хамас в социалните мрежи, докладват от СиЕнЕн.

Нанесени са директни удари на много места в страната, в това число и в Тел Авив, а терористични групи проникнаха във военни бази, градове и ферми, обстрелвайки местното население.

Уикендът беше пагубен за разузнавателния апарат на Израел, който не беше пречка за атаката на ислямската групировка. Освен че са взети много жертви, Хамас съобщава, че държи и заложници – както военни, така и цивилни.

Израелският министър-председател излезе с изявление за отмъщение, предупреждавайки, че страната се готви за дълга и трудна война. Той отправи призив към палестинците, пребиваващи в Газа да напуснат веднага. Военен говорител намекна, че страната може да се опита да поеме пълен контрол над Газа.

Стотици израелски тела са оставени след директна въоръжена атака на Хамас срещу цивилни на музикален фестивал, в близост до границата между Израел и Газа.

Българският правителствен самолет направи вече 2 курса от Израел

Рано тази сутрин се приземи от втория си курс към Израел правителственият „Еърбъс“, който транспортира 87 българи, които са били в Близкия Изток на екскурзия или конференция в областта на медицината.

Вчера евакуация със самолета получиха 92 сънародници и 1 хърватин.

Днес се очаква да бъдат осъществени още 2 полета от Тел Авив. Властимащите съобщават, че самолетът ще лети от Израел, докато има българи, които искат да бъдат евакуирани от там.

В Газа въоръжените действия продължават и в момента

Израелските военни все още се сражават на място с екстремистите, като отблъскването им отнема повече време от очакваното. Говорител на въоръжените сили коментира, че е възможно терористи все още да преминават границата към Южен Израел и добави, че израелските въздушни удари са насочени към места, където се събират бойци, именно подготвили се да преминат през границата.

Говорител от военните сили коментира: „Войските ни обикалят от врата на врата и къща по къща, търсейки и в много случаи се сблъскват с последните терористи в Израел.“ Допълва, че отворите в границата са временно закърпени и охранявани.