В четвъртък срещу сирийската военна академия беше осъществена атака с безпилотни самолети, при която е отнет живота на 100 души, а още около 125 са ранени. Според държавните медии „терористични организации“ носят отговорност за атаката в контролирания от правителството град Хомс. 

Освен тежката атака срещу сирийската военна академия, имаше и въздушни нападения в североизточната част от страната, която е контролирана от кюрдите. За тези атаки отговорност поеха турските въздушни сили като отговор на бомбеното нападение пред сградата на турското Министерство на вътрешните работи в Анкара. При тези удари бяха убити най-малко 9 души.

Въздушна атака над сирийския град Хомс: много убити и ранени

Нападението в управлявания от правителството град Хомс е извършено чрез безпилотни самолети. Целта на въоръжени терористични организации е била церемония по дипломиране на офицерите от военната академия. Това са предава в изявление на армията.

Съобщава се за повече от 100 жертви на въздушното нападение, от които половината са военни, а 14 от загиналите са цивилни. Данните посочват, че най-малко 125 души са ранени.

В изявление на армията се казва, че атаката е извършена с дронове, на които са били натоварени експлозиви. В града е обявен тридневен траур.

Малко по-късно през същия ден жители на региона Идлиб съобщиха за мащабни бомбардировки извършени от Асад. Този регион е контролиран от бунтовници и е изключително опасен. При атаките са убити четирима цивилни, а броя на ранените не се съобщава.

Кюрдските власти съобщават за редовни удари нанесени от Турция

Медийния център на кюрдските сили съобщава, че по провинция Хасаке в Североизточна Сирия са нанесени удари от Турция, при които са шестима служители на агенцията за вътрешна сигурност са били убити.

В друго изявление на кюрдските власти се казва, че двама души са били убити при удар по мотоциклет. Турските атаки по цели в полуавтономния регион, управляват от сирийските кюрди, са редовни.

През седмицата от Анкара предупреждават, че трансгранични въздушни нападения по регионите управлявани от сирийските кюрди ще зачестят. Това е в резултат от бомбената атака срещу сградата на Министерството на вътрешните работи извършена от двама терористи. Единият от тях се самовзриви, а другият беше обезвреден от турската полиция.

Разследващите терористичния акт стигат до заключението, че извършителите на атентата са дошли от Сирия. Турция също обмисля да разшири обхвата на въздушните операции в Сирия и Ирак, в районите, които се управляват от силите на ПКК. Това е още една от мерките, които са предприети след атаката в Анкара с цел пълно прочистване от терористи по границите със Сирия и Ирак.