И днес продължават блокадите на магистрала „Тракия“, Проход на Републиката, пътищата Гълъбово – Раднево, Раднево – Нова Загора и Русе – Свиленград, около с. Главен. Протестите на тези възлови пътни артерии продължават, въпреки приетия вчера проект на решение за одобряване на Споразумение между властта и синдикатите на енергийния сектор, което получи мнозинството в Парламента.

След подписването на договорките от блокираните пътища си тръгнаха протестиращите от ТЕЦ Бобов дол, Дупница и Перник. Решението за падане на блокадите бе взето с възгласи „Победа“ и изразено удовлетворение от постигнатото в Народното Събрание.

Работниците, които продължават да стачкуват нарекоха колегите си „предатели“ в коментар на събитията с доводите, че са били „излъгани“.

Какво искат продължаващите да протестират енергетици

До вчера на дневен ред бяха 6 искания на синдикатите, които днес вече са синтезирани в едно – да бъдат оттеглени Териториалните планове за справедлив преход в енергетиката от Европейската комисия и да бъдат внесени шестте искания на стачкуващите в тях.

Припомняме, че енергийните териториални планове бяха предоставени на ЕК в събота. Предстои те да бъдат разгледани в организацията, като срокът за анализиране е 4-месечен.

Приетото вчера след повече от 3 часа разисквания споразумение планира въглищните централи да продължат своята работа на пазарен принцип, докато е възможно да покриват разходите за скъпоструващите вредни емисии. В него се предвижда също изготвянето на нова стратегия за енергетиката, която да обхваща периода до 2050 г.

Според него няма да бъде създадено държавно предприятие за рекултивация на районите с въглища. В една от точките на споразумението се предвиждат „възможности за проучване на технологии за улавяне на въглероден диоксид“. Това е мярка, която може да намали въглеродните емисии от работата с въглища и да редуцира азотните оксиди.

Трусовете в Парламента продължават – говори се за вот на недоверие

Обсъжданията в НС не протекоха без интрига. Напрежение се усети и заради изказването на енергийния министър, че точките в споразумението са „трудни, но изпълними“. Председателят на ГЕРБ и депутатът от ДПС Делян Пеевски направиха коментари с негативен наклон по повод на изказването.

Преди въобще да се започнат дебатите в пленарна зала, председателят на левицата Корнелия Нинова посочи ГЕРБ като основен виновник за кризата с енергетиците:

„Още през 2020 г. на 10 декември пред Съвета на Европа Борисов е поел ангажимент за затварянето на тези централи.“

След като предложението бе прието с мнозинство от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, от „Възраждане“ заявиха, че започват да събират подписи за вот на недоверие за политиките в сектора. Те вече имат подкрепата на ИТН и чакат отговор от БСП.