Вчера в Благоевградското село Вълково, 41-годишен мъж се барикадира в къщата на бившата си приятелка и взе нея, майка ѝ и баща ѝ за заложници.

Около 17:25 часа е получен сигнал в областната дирекция на МВР Благоевград за въоръжен мъж, който се намира в къща в село Вълково. На мястото веднага са изпратени екипи на полицията. Установено е, че в къщата има 4 лица – похитителя 41-годишния Цветан от Лом, две жени и един мъж.

Цветан пристига в селото на бившата си съпруга, за да изяснят отношенията си. Ситуацията бързо ескалира и между него и бащата на жената възниква спор. Цветан открива стрелба и ранява 70-годишния мъж.

След това се барикадира Заложниците на таванското помещение в къщата с бившата си съпруга и майка и, от където излъчва на живо във Фейсбук как ги заплашва и обижда. В социалната мрежа Цветан написва не един пост, в който отправя заплахи за живота на двете жени, които държи за заложници.

Той само подава сигнал в полицията, която пристига на място и евакуира хората, които живеят в къщите на улицата.

Около 19:30 часа една от похитените жени е припаднала и Цветан се съгласява да ѝ бъде оказана помощ. Това дава шанс на полицаите да проведат разговор с мъжа и да го убедят да освободи жените. Към 21:30 Цветан пуска жените да излязат от къщата.

Състоянието на простреляния мъж е тежко и е транспортиран от болницата в Сандански до Пирогов.

По случая е образувано досъдебно производство за опит за убийство. Предстоят да се извършат процесуални действия и документиране на престъпната дейност на похитителя.

Мъжът, който е държал заложниците е криминално проявен

41-годишният Цветан от Лом е криминално проявен и е лежал в психиатрична клиника. Това обяви главния секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев. Похитителят е изключително лабилен и не веднъж е заплашвал бившата си съпруга и семейството ѝ.

Цветан сам подава сигнал в полицията и докато е говорел по телефона е прострелял 70-годишния мъж. Психолози също пристигат на мястото на заложническата криза, за да преговарят с похитителя.

В случая се включва и Специализирания отряд за борба с тероризма. Специалистите успяват да съберат нужната информация за личността на лицето. След няколко часови преговори Цветан се предава. Не се е наложило полицаите да използват сила за задържането на похитителя.

Като мотив за стрелбата и барикадирането на мъжа с две жени взети за заложници се определя ревност. Похитителя е притежавал две незаконни оръжия. Направи се претърсване около къщата и в колата на криминално проявения мъж, за да се търсят и други взривни или огнестрелни оръжия.