Учените Каталин Карико и Дрю Уейсман, които стоят в основата на създаването на иРНК ваксината срещу ковид получиха тазгодишната Нобелова награда в сферата на медицината. Тяхното научно откритие допринесе съществено за ограничаване разпространението и жестокостта на COVID-19.

Наградата беше обявена от Комитета в понеделник, който акцентира върху изключителната значимост на откритието на двамата професори от университета в Пенсилвания. Те декларираха, че то е довело до фундаментална промяна в разбирането за това как иРНК може да взаимодейства с имунната система.

Съобщаването на Нобеловите награди започна в Швеция вчера и ще продължи през цялата седмица и следващата, преминавайки през престижните обявления в областта на физиката, химята, литературата, икономиката и мира.

Фундаменталният принос на Карико и Уейсман в областта на медицината

„Лауреатите допринесоха за безпрецедентния темп на разработване на ваксини по време на една от най-големите заплахи за човешкото здраве в нашето съвремие“, добави Нобеловия комитет в изявлението си.

„По време на най-голямата криза в общественото здраве в живота ни, разработчиците на ваксини разчитаха на откритията на д-р Уейсман и д-р Карико, които спасиха безброй животи и проправиха пътя за излизане от пандемията“, споделя Лари Джеймсън – изпълнителен вицепрезидент на училище към Медицинския университет в Пенсилвания.

Разработените, вследствие дългогодишния труд на унгарската изследователка и американския професор иРНК ваксини, заедно с останалите ковид ваксини са прилагани над 13 милиарда пъти по целия свят.

ИРНК ваксините срещу ковид са плод на десетки години експерименти

Когато първите иРНК ваксини срещу коронавирус се появиха, не закъсня предубедеността относно това как така са били разработени толкова бързо. Истината е, че десетки години наред д-р Карико е правила проучвания за създаване на иРНК ваксина, като по пътя на това пътешествие я срещнал д-р Уейсман, с когото продължили заедно своите изследвания.

Тяхната работа става основата за изграждане на ваксините на Pfizer и BioNTech, както и Moderna, в които се използва метода на повлияване на имунната система чрез информационна РНК.

За интервю пред СиЕнЕн д-р Карико споделя, че е било трудно, тъй като хората не виждали как иРНК може да бъде терапевтична. Тя обаче не се изненадала от успеха на ваксините срещу ковид, тъй като преди тяхното разработване самата тя е провела многобройни експерименти.

ИРНК ваксината използва следният метод. Временният генетичен код се използва, за да „каже“ на клетките да създадат нещо, което изглежда като вирус, така че тялото да произведе антитела и специални клетки на имунната система в отговор на приличащия на вирус компонент. Затова тук не се използва жив или инактивиран вирус, както е при другите ваксини, които реално инжектират вируса, срещу който са разработени.

Смята се, че революционното откритие би могло да покаже потенциал за разработка на ваксини срещу други опасни заболявания като малария и ХИВ, дори и да подейства срещу някои ракови клетки.