Към 9:30 сутринта в неделя в центъра на Анкара пред сградата на Вътрешното министерство на Турция се чу силен взрив, а след него последва и стрелба. Атентатът е извършен от двама терористи като единият осъществява самоубийствен взрив, а другият е неутрализиран от полицията.

По-късно министърът на вътрешните работи Али Йерликия написа в акаунта си в социалната мрежа Екс, че двамата терористи са използвали миниван, за да се придвижат до сградата на МВР. След това единият от тях се е самовзривил, а другият е бил неутрализиран от полицаите в района.

Двама представители на органите на реда са леко ранени. На мястото веднага пристигат линейни и полицейски екипи.

Района остава под наблюдение през цели ден. Намерени са няколко подозрителни кутии в близост до сградата на турското министерство на вътрешните работи. Извикани са сапьори, които да обезвредили подозрителните кутии.

Колата, която е използвана от терористите е претърсена като от нея също са извадени подозрителни товари. Експерти извършиха контролиран взрив, за да обезвредят автомобила и да елиминират потенциална заплаха.

Терористичният акт, както се определя нападението от турските власти, се случва само няколко часа преди Ердоган да открие новата сесия на Меджлиса. Въпреки терористичната атака, новата сесия на парламента беше открита по-късно през деня.

Кюрдската работническа партия пое отговорност за атентата 

Кюрдската работническа партия (ПКК), която в Турция е обявена за терористична групировка, пое отговорност за извършения самоубийствен атентат пред сградата на МВР в Анкара.

„Жертвена акция беше извършена срещу турското вътрешно министерство от екип от нашата Безсмъртна бригада“. Това е заявлението на ПКК пред информационната агенция  ANF, която поддържа близки връзки с до кюрдското движение.

По-късни турското министерство на вътрешните работи обяви, че има доказателства за членството на Кюрдската работническа партия на един от извършителите на атентата. Работата по установяване на самоличността на втория терорист продължава.

ПКК е обявена за сепаратистка терористична групировка от Турция и западните съюзници на страната.

В своето изявление няколко часа след извършения терористичен акт, турския президент Ердоган заяви, че терористите никога няма да постигнат целта си.

„Злодеите, които застрашават мира и сигурността на гражданите, не са постигнали целите си и никога няма да ги постигнат“.

Той добави, че ще продължи борбата срещу тероризма докато не бъде ликвидиран и последния терорист. Ердоган твърди, че опита за извършване на бомбено нападение срещу министерството на вътрешните работи на Турция е бил последния шанс на терористите да застрашат мира и сигурността на гражданите. „Те не постигнаха целите си и никога няма да ги постигнат.“ – допълва президента.