Конфликтът в самообявената Република завърши с подписване на декрет от президента, който постановява разпускане на държавните институции след поражението на Нагорни Карабах от Азербейджан. В указа президентът отправя призив всички организации на Република Арцах да бъдат разпуснати от следващата година.

Президентският указ прогласява: „Република Нагорни Карабах (Арцах) прекратява своето съществуване“.

Десетилетия конфликт в Нагорни Карабах приключиха с 24-часова офанзива

Миналата седмица само 24 часа в офанзива отнеха на Азербейджан да възвърне контрол над самооткъсналия се район, които сложиха край на конфликт, продължил десетилетия. Десетилетия, през които се редуваха на периоди военни действия и несигурни примирия между двата народа.

19 септември бе началото на настъпателните действия на Азербейджан в Нагорни Карабах за възвръщане на властта в свои ръце. Тогава бяха изстреляни ракети и изпратени дронове по столицата Степанакерт. Това беше третата поред война за контрол на региона.

Припомняме, че Арцах се превърна в самостоятелен регион в рамките на Република Азербейджан във времето на Съветския съюз. През 1988 г. бе приета резолюция, в която Карабах декларира намерение за присъединяване към Армения. От това последваха първите битки, разраснали се и в първата война в района, в която бяха убити десетки хиляди в рамките на 6 години, в края на които през 1994 г. арменците поеха властта.

Втората война избухна преди 3 години, когато Турция подкрепи Азербейджан за обратното спечелване на 1/3 от територията на Карабах, в рамките на 44-дневни военни действия. Тогава Русия посредничи за потушаване на конфликта между двете страни.

В третата война, която приключи миналата седмица аербейджанските военни сили взеха числено превъзходство над Карабах, което не остави никакъв избор на правителството, освен да разпусне своята армия. Военните действия оставиха най-малко 200 убити и стотици ранени. Въоръженият конфликт завърши отново с посредничество от руска страна на 20-ти септември.

Какво е бъдещето на арменците в Нагорни Карабах

Повече от сто години арменски граждани населяваха района. След разгрома от миналата седмица започна масово изселване на етническите арменци, живели досега там. Фарид Шафиев, председателят на Центъра за анализ на международните отношения в Баку, който участва в правителствената дискусия за „реинтеграция“ на региона съобщи за СиЕнЕн:

„Тези, които не искат да приемат юрисдикцията на Азербейджан, трябва да напуснат. Тези, които искат да останат и да получат паспорти, са добре дошли да го направят.“

Снимки с плачещи арменци, напускащи територията в несъгласие да бъдат управлявани от Баку, заляха медиите, след като изборът, който им е оставен е да приемат азербейджанското гражданство или да напуснат територията.

Към момента повече от 10 хил. души са напуснали границите на Арцах. Експерти коментират, че най-вероятно в следващите 2 седмици няма да остане нито 1 етнически арменец на територията на непризнатата от нито една държава в ООН самопровъзгласена Република.