Вчера Народното събрание одобри с тайно гласуване решение, с което България се съгласява да изпрати към Украйна патрони от резервите на МВР и дефектни ракети С-300. До това решение се стигна след неколкочасови дебати.

Депутатите, които подкрепиха изпращането на дефектните ракети на Украйна са представители на политическите партии „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ГЕРБ и ДПС. Политическите формации „Възраждане“ и „Има такъв народ“ гласуваха против това предложение. В знак на протест представителите на БСП напуснаха залата и не гласуваха.

Проекторешението беше внесено и одобрено от Комисията по отбраната още преди ден, а вчера влезе като първа точка на в дневния ред на заседанието на Народното събрание.

Дискусията за проекторешението не беше лишена и от емоционални изказвания. Представители на БСП и „Възраждане“ се обърнаха към подкрепящите предложението с изрази като "национални предатели", "лицемерие", "безобразие", "предателство към националната сигурност" , "коалиция на сглобката на войната".

Според одобреното вече предложение България ще изпрати на Украйна зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р. В проекторешението е разписано, че заедно с ракетите ще се изпратят и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм.

Инициатори на предложението за изпащане на дефектни ракети за Украйна са управляващата коалиция ГЕРБ, ПП-ДБ подкрепени от ДПС. Партиите, които отправиха това предложение обясниха, че въпросните ракети могат да бъдат ремонтирани без това да застрашава здравето на личния състав.

В отговор на отправеното предложение от управляващата коалиция подкрепена от ДПС, представителите на БСП искаха свикването на спешно заседание на Комисията по отбраната и оставката на военни министър Тодор Тагарев. Според Българската социалистическа партия това е поредното национално предателство.

Според вносителите на предложението в парламента, приемането му няма да застраши националната ни сигурност и възможностите на българската армия.

Каква е реакцията на Русия

Посолството на Руската федерация в София съобщи за направено изявление на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия относно взетото решение на България да изпрати ракети за Украйна.

В изявлението представители на службата призовават Народното събрание на страната да преразгледа решението си, като се позовават на член 4 от споразумението между двете правителства за военнотехническо сътрудничество, сключено на 5 септември 2002 г.

Според това споразумение прехвърлянето на военна техника и оръжие, които са получени в резултат на двустранно военнотехническо сътрудничество не е позволено без предварително съгласие на Русия.

Според становището на Федералната служба на Русия, България за пореден път се опитва да направи грубо нарушение на международните си задължения е областта на контрола над въоръженията.

„Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни жертви." Цитат от становището от изявлението на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия.