Лятото е сезонът в който се наблюдава значително увеличаване на травмите и нещастните случаи от всякакво естество.

Неминуемо се случват и не малко инциденти с жилещи насекоми, които са не само болезнени, но могат да бъдат и опасни за здравето и живота ви.

Ще ви разкажем за ужилванията, как да реагирате и какво да направите, след като това се е случило. На първо място жилещите насекоми са най-често пчели, оси и стършели.

Трябва да знаете каква е разликата в ухапванията, защото това има значение при обработката на засегнатото място, както и евентуалните поражения.

Как жилят различните насекоми

От изброените насекоми само пчелите остават жилото си забито в кожата. Това е не само болезнено, но и опасно.

В края на жилото има торбичка, която съдържа токсин, който се инжектира при самото ужилване. С неправилното изваждане на жилото или просто с липсата на късмет, може да причините вливането на значително количество отрова.

Важно е при ужилване от пчела да се извади жилото, след което мястото да се дезинфекцира.

Осите и стършелите не оставят жилото си в кожата, но за сметка на това причиняват значително по-голяма болка. Мястото на ужилването отново трябва да се промие и почисти, за да се избегне риска от допълнителна инфекция.

Какво да правим след това

Няма еднозначен отговор, защото човешкото тяло реагира различно при всяко едно ухапване и ужилване. Дори и да ви е жилила пчела и сте се разминали с лека реакция, това не означава, че и следващия път ще е така.

Лекарите обръщат внимание на факта, че алергичната реакция може да се отключи във всеки един момент и няма гаранция и не може да се предвиди кога ще стане това.

В тази връзка препоръката е да се посети лекар, който да ви прегледа и прецени дали има нужда от лечение.

Не подценявайте опасността дори и да става въпрос само за подуване и сърбеж. Може да ги облекчите с локални медикаменти за мазане, но дори и така е добре те да бъдат предписани от лекар.

Следете състоянието си и ако усетите сърцебиене, замайване, затруднено дишане или стягане в гърлото се насочете към най-близкото болнично заведение.