Безброй реклами по всяко време на денонощието ви напомнят за ползите от приема на различни видове хранителни добавки.

Дори и да имате огромното желание да закупите всичко, с което да подпомогнете добрата си форма, това няма как да се случи.

Дали защото сте преценили, че сумата, която трябва да давате на месец е повече от значителна или просто защото сте наясно, че няма как да пиете всичко, което се рекламира.

И тук се налага да определите своите приоритети, на база на които да изберете какво точно да приемате като допълнителни витамини и добавки.

Защо пробиотиците са важни

Те са така наречените „полезни бактерии“, които в нормална ситуация се срещат в огромно количество в стомашния ви тракт.

Тясното количество може да бъде значително намалено в различни случаи, като най-честата причина за това е антибиотичното лечение.

Освен промяната в баланса и функционирането на стомашно-чревния тракт е възможно дори да се стигне до остри състояния, като продължителна диария, болки и дискомфорт.

Какво трябва да знаете за приема на пробиотици

Те могат да бъдат под формата на таблетки, капки и дори дъвки. Без значение кой вариант сте избрали, прочетете внимателно какво пише на опаковката.

Там ще намерите не само препоръчителна дневна доза, но и важни указания за съхранението. Някои от предлаганите продукти трябва да се съхраняват само в хладилник.

При неспазване на това всички налични бактерии ще умрат и на практика вие няма да получите никакво полезно действие.

Друг важен пропуск, който се прави е това, че не се комбинират пробиотик и пребиотик. Само, когато се приемат заедно може да очаквате полезно действие.

Не малко от предлаганите продукти на пазара комбинират двете съставки, за да сте максимално улеснени.

Но сте си купили само пробиотик трябва да приемате допълнително пребиотик.

Това е повече от лесно – изберете от предлаганите на пазара фибри и така задачата ви ще е изпълнена.

И не на последно място не забравяйте, че приемът на всякакви хранителни добавки не трябва и не може да замести правилното и здравословно хранене.