Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро обяви, че планира да въведе нови закони в борбата с престъпността, съобщи BGNES. Обещанието му е повече от шокиращо и според правозащитници дава не малко поводи за притеснение.

В телевизионно интервю Болсонаро каза, че нарушителите на закона ще „умират като хлебарки“ в следствие на законовите промени, които планира да прокара. В ефир той призова представителите на Конгреса на Бразилия да подкрепят исканията му за противодействие на ширещата се престъпност.

Разширяване на правомощията в невиждани граници

Това, което се планира е да се разшири т.нар. “изключване на незаконосъобразни мерки”. Конкретно това е част от Бразилския наказателен кодекс, която разрешава в определени ситуации да се прилагат мерки и действия, принципно определени като незаконни.

Реакцията при тази новина не закъсня и редица активисти изказаха своите притеснения, че улиците на Бразилия ще потънат в кръв, при евентуално разрешение да се действа толкова свободно.

Президентът Болсонаро обаче не смята, че има място за подобни притеснения. Според него с даването на подобна свобода, органите на реда ще имат така нужните от закона правомощия и е уверен, че по този начин ще се стигне до значително намаляване на нивата на престъпност.

Той акцентира и върху това, че от страна на полицаите се води повече от неравна битка и е наложително да им бъде разрешено да ползват оръжията си, без страх, че може да се окажат подсъдими за действията си.

Критики и съмнения относно крайния резултат

Предстои да се обсъдят и промени, които да позволят употребата на смъртоносна сила, за защита на живота или имуществото от страна на цивилни. По думите на Жаир Болсонаро това ще бъде разрешено само на „примерните граждани“, но не уточни как ще се преценява кой влиза в тази графа.

Редица представители на адвокатското съсловие вече категорично се изказаха против тези идеи и се съмняват да имат реален ефект с борбата с престъпността.

От началото на годината само в град Сао Пауло са регистрирани над 400 убити от полицията. Това далеч не е респектирало криминално проявените и не се забелязва спад в престъпленията. За това разказва бразилският адвокат Ариел де Кастро Алвес, който е основен противник на предложените законови промени.

Според Алвес по този начин не само, че не се бори престъпността, но и се провокира ответна реакция от криминално проявените.