На границата с Хърватия е заловен убиецът на Коста Янков, загубил живота си по време на поклонническия поход „Светият път“. Това разказаха от областната прокуратура на град Перник пред камерите на bTV.

Случаят доби печална популярност, след като тялото на 77-годишния мъж бе намерено само по чорапи в гориста местност. На мястото са липсвали всякакви лични вещи, както и мобилният телефон на стареца.

Чака се екстрадиция от Хърватия

От Прокуратурата разказаха, че до този момент имат безспорни доказателства за това кой е извършителят и какво точно се е случило. Те установили, че 46-годишен мъж е извършителят, а деянието е било извършено докато е бил под въздействието на голямо количество алкохол.

Говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Николай Цветков разказа, че на този етап има издадена европейска заповед за арест, която е придвижена към хърватския съд и в момента се чакат техните действия.

Заподозреният се придвижил до Италия, от където планирал да влезе в Хърватия. Той бил предупреден от свои роднини, че е издирван и успял да напусне границите на България.

Това, което до този момент е установено, че убийството е извършено в къщата на майката на обвиняемия е село Дрен. Бай Коста се отклонил от шествието и се загубил.

Влязъл в къщата да пита на къде да поеме, но бил пребит и удушен, след като появата му предизвикала агресия от страната на стопанина.

Свидетел и помагач бил един съсед

Свидетел на всичко това бил съсед, който не алармирал полицията и дори помогнал тялото да бъде изхвърлено извън населеното място.

Малко по-късно човекът се уплашил за собствения си живот и в момента е основен свидетел по делото.

Той не е привлечен като страна по случая и участието му ще се ограничи само до показанията и уличаването на убиеца.

От Прокуратурата съобщават, че нямат данни убиецът да страда от психично заболяване. На този етап няма яснота каква е причината поради която тялото на възрастния мъж да е оставено абсолютно голо.